Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kunića
  • 28.05.2020. 15:00

Širi se virus smrtonosan za kuniće i zečeve - simptomi nekada nisu vidljivi

Glavni simptomi su groznica, otok na šapama i ušima kao i unutrašnje krvarenje koje se teško otkriva i zbog kog životinja na kraju ugine.

Foto: JumpStory
  • 389
  • 17
  • 0

U Sjedinjenim Američkim Državama širi se razoran virus, hemarogijska bolest kunića tip 2 (RHDV2), a prvi put je uočena u martu ove godine u Novom Meksiku. Od tada se proširio i po Koloradu, Arizoni, Teksasu, Kaliforniji i Nevadi.

Kako tvrde iz američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), bolest utiče samo na zečeve, kuniće i zečeve zviždače (pika), a stopa oboljenja i smrtnosti veća je od 90 odsto. Napominju i kako ova bolest nije zoonoza i ljudi nikako ne mogu da se zaraze

Kunići su veseli i pitomi kućni ljubimci

Glavni simptomi su groznica, otok na šapama i ušima kao i unutrašnje krvarenje koje se teško otkriva i zbog kog životinja na kraju ugine. Iz USDA napominju kako zec ne mora da ima nikakve simptome, može da bude samo prenosilac, ali da ipak može da ugine. 

Prvi put se pojavio u Kini?

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Virology otkrila je kako je RHDV2, vrsta bolesti koja se prvi put pojavila u Kini još 1984. godine. Nakon toga je identifikovana u Francuskoj 2010. godine i odgovorna je za ogromnu smrtnost zečeva širom Evrope, navodi modernfarmer

Pre ovog izbijanja zabeležene su manje RHDV2 infekcije u 2018. godini kod domaćih zečeva u Ohaju, a u ministarstvu misle kako je trenutno došlo do širenje preko zečeva ili kunića koji su uvezeni iz Evrope. 

Virus može da preživi i do nekoliko meseci 

Kako pojašnjavaju iz USDA, virus može da preživi i do nekoliko meseci u suvim uslovima, a vrlo je otporan na ekstreme. Može da se širi pomoću zaraženih životinja, njihovim krznom, mesom, krvlju, izlučevinama - svega što dolazi od njih, čak i insektima koji ih napadaju. Može da se prenese i na odeći i obući koju je osoba imala kada je bila u kontaktu sa zaraženom životinjom. 

Vakcina za RHDV2 odavno je odobrena i dostupna u Evropi, a zbog trenutne situacije u Novom Meksiku, koji ima najveću stopu oboljenja, odobrena je i tamo.  

Kako zaštititi zečeve?

Prema proceni USDA, industrija kunića vredi više od dve milijarde dolara, a čak 2,9 miliona domaćinstava ima ovu životinju za ljubimca. 

Zasad, zvaničnici u SAD-u preporučuju vlasnicima da drže svoje ljubimce u zatvorenom prostoru, nadziru ih i stavljaju u karantin svakog zeca koji uđe u njihovu staju na najmanje 14 dana.

Uzgoj kunića postaje unosan posao?

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da zaštitite životinje od širenja zaraze koja je kao i sve ostale moguća i kod nas.

  • Prvo i najbitnije pravilo je da uvek pre kontakta sa životinjom i njenim stvarima dobro operete ruke toplom vodom;
  • Što češće čistite kavez, bar dva puta sedmično;
  • Svaki dan sipajte novu hranu i čistu vodu;
  • Ne dozvolite da dođe u kontakt sa nepoznatim, drugim kunićem ili zecom, pogotovo onim divljim;
  • Pokušajte da nepoznate osobe sa njima imaju što manji kontakt;
  • Koristite posebnu opremu za tek unete životinje i nikako tu opremu ne koristite za ove druge. 

Tagovi

Hemarogijska bolest kunića Tip 2 RHDV2 Zec USDA Evropa Sjedinjene Američke Države Kunić


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]