Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.08.2023. 18:00

Iznad nas je toplotna kupola - trajaće danima i doneti veliko nevreme?

Narednih dana bi trebalo da dođe do vrhunca snažnog toplotnog talasa, a onda bi zbog zagrevanja mora moglo da dođe do povišene vlažnosti u vazduhu što će da donese veliku promenu.

Foto: Depositphotos/mallivan
  • 347
  • 66
  • 0

Prošla su leta kada se posle Velike Gospojine, odnosno 15. avgusta vreme menjalo - noći postajale sveže, dani prijatno topli, ali ne prevrući. Duboko smo zagazili u drugu polovinu osmog meseca, a vrućine ne prestaju.

Štaviše, zahvatio nas je još jedan toplotni talas koji će prema prognozi meteorološkog servisa "Severe Weather", a zahvaljujući velikoj toplotnoj kupoli koja se nalazi iznad našeg kontinenta, trajati do vikenda. 

Temperature bi lokalno mogle premašiti 40 stepeni Celzijusa, a moguće su i poplave na području severnog Mediterana. 

Pod toplotnom kupolom

Najtoplije će biti u Španiji, Portugalu, Francuskoj, Italiji i većem delu Balkanskog poluostrva. Temperature će doći do 45 stepeni Celzijusa u delovima Pirenejskog poluostrva, oko 40 stepeni u južnoj Francuskoj i severnoj i centralnoj Italiji, a od 30 do mogućih 40 stepeni širom južnog i srednjeg Balkana.

Ovi dugotrajni događaji povezani su s fenomenom poznatim kao toplotna kupola - atmosferskim kretanjem visokog pritiska koje deluje kao poklopac koji zadržava toplotu na površini, a koja je dominirala vremenskim uzorkom u Evropi od sredine avgusta. Sledećih dana bi trebalo doći do vrhunca snažnog toplotnog talasa.

U sredu i četvrtak on će da bude najsnažniji kada će se proširiti Italijom s temperaturama višim od 40°C, a onda i zemljama severnog i srednjeg Balkana, istočnu Hrvatsku, južnu Mađarsku, severnu Bosnu i Srbiju.

Dakle vrlo visoke temperature predviđaju se od utorka do četvrtka, uglavnom u rasponu od 35-39 °C, a nastaviće se i postati još više kako se budemo kretali prema vikendu. 

Kako se toplotna kupola bude kretala prema istoku, pogodiće Albaniju, Severnu Makedoniju, Bugarsku, Tursku i Grčku. 

Znamo da posle ovako velike vrućine dolazi i velika promena, najčešće olujno nevreme. Upravo bi to moglo da se dogodi posle vikenda, na samom početku sledeće nedelje. 

Višednevne visoke temperature značajno će da ugreju kopno i more, koje se posle zahlađenja početkom avgusta vratilo na dva do tri °C iznad normalnih vrednosti. Toplije more donosi i više vlage u vazduhu, što je preduslov za grmljavinu.

Kako toplotna kupola bude slabila, stvoriće se uslovi za jak vetar koji će uz visoku vlažnost dovesti do vremenskih nepogoda. 

Kako pišu na "Severe Weather", ne zna se gde će frontalni sistemi najviše udariti, ali najviše se strahuje zbog količine kiše koja bi mogla da padne. Vrlo verovatno da će da bude pogođeno alpsko područje, a moglo bi da dođe do olujnog nevremena i poplava. 

Čuvajte svoje, ali i zdravlje životinja i biljaka.

Dakle, ovih dana budite vrlo oprezni. Izbegavajte poslove na otvorenom u najtoplijem delu dana. Takođe budite oprezni pri upravljanju traktorima i kombajnima.

Čuvajte i svoje životinje, obezbedite im svežu vodu, hlad, provetravajte prostor i pomozite im ako dođe do toplotnog udara. 

Koje domaće životinje su najosetljivije na velike vrućine i kako im pomoći?

Na velikom su udaru i biljke. 

Stiže toplotni talas: Sačuvajte plodove voća i povrća od ožegotina

Ako ste posejali krastavce, pasulj, grašak, napravite im senu pa ih redovno i pravilno zalivajte - uz koren, a nikako preko lišća, rano ujutro ili što kansnije uveče. Pazite da kod zalivanja uveče voda ne bude hladna. Sa setvom povrća pričekajte da prođe ovaj toplotni talas, a sve drugo redovno zalivajte. 


Tagovi

Velika vrućina Poplave Toplotni talas Toplotna kupola Grmljavina Olujno nevreme Zalivanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.