Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrućina u traktoru
  • 25.06.2023. 07:30

Letnje vrućine i rad u kabini traktora i kombajna

Naporan i dugotrajan rad na visokim temperaturama mogu da budu kobni za operatere.

Foto: Depositphotos/ iofoto
  • 167
  • 38
  • 0

Vreli letnji dani su pred nama, ali i poljoprivredni poslovi koji se obavljaju mašinama. Visoke temperature su još veće u kabini traktora ili kombajna. Savremena mehanizacija je nezamisliva bez klima uređaja i sistema za prečišćavanje vazduha, ali je veliki broj mehanizacije, posebno starih traktora, bez ove pogodnosti. Višečasovni radovi u otežanim uslovima mogu da dovedu do pregrejavanja pa čak i smrti operatera.

Opasnost vreba

Visoka temperatura, zagrejan vazduh, isparenja dovode do toga da čovek "diše na škrge". Upotreba klima uređaja stvara povoljno okruženje i svežinu. Dizajn kabine i svih delova unutrašnjosti treba da podržava strujanje vazduha, što povećava efikasnost hlađenja i pomaže održavanje konstantog temperaturnog režima.

Kabina traktora ima ventilacioni sistem koji tera filtrirani spoljašnji vazduh prilikom ulaska kako bi se operateru obezbedio svež. Kada je napolju vreo vazduh on prolazi kroz isparivač gde se uklanjaju toplota i vlaga u rasponu od 40 do 70 odsto ukupnog toplotnog opterećenja. Savremeni ventilacioni sistemi filtriraju nečistoće iz njega kako bi se sprečilo zapušenje sistema, obezbedi kvalitetan vazduh u unutrašnjosti i održavaju potrošnju energije na što nižem nivou.

Kabina traktora ima ventilacioni sistem (Foto: M.C.Celić)

To je od izuzetne važnosti ne samo kod žetve, već i kod tretiranja pesticidima u usevima i voćnjacima. Prašina koja nastaje prilikom radova može da sadrži razne patogene, poput mišije groznice. Najveću pažnju obratite kad se vrši aplikacija pesticidima, jer dolazi do veliki isparenja dispergovanih čestica koje lako mogu da prodru u prostor kabine, naročito starih trakotra. Obavezno nosite zaštitnu opremu ili po mogućnosti raditi aplikaciju u večernjim ili čak noćnim satima ako je to moguće.

Prilikom svakog izdisaja izbacujemo karbondioksid i vlagu što brzo smanjuje sadržaj kiseonika u kabini. Njegov manji sadržaj postepeno usporava rad čoveka i njegove misli što može biti veoma opasno kada rukujete poljoprivrednom mašinom. Operater se sa manje kiseonika oseća veoma umorno i može da padne u nesvest. Visoka temperatura još više povećava probleme, dovodi do dehidratacije, sunčanice i ubrzava gubitak svesti. Zbog toga je od izuzetne važnosti da se obezbedi dotok svežeg rashlađenog vazduha i obezbedi ispravnost klima uređaja. Takođe, i sami materijali od kojih je napravljena kabina su uglavnom plastični ili polimerni koji na visokim temperaturama ispuštaju određene molekule koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje.

Kako sprečiti nesreće zbog pregrevanja?

Pre svega potrebno je izbegavati obavljanje poljoprivrednih radova u najtoplijem delu dana. Održavajte unutrašnjost čistom. Ne jedite u kabini i ne pijte sokove, pivo, jer tako privlačite insekte i druge štetočine. Pijte mnogo vode kako ne biste dehidrirali. Izbegavajte alkohol, energetska i gazirana pića koja imaju visok sadržaj šećera.

Kod starih traktora prozori se mogu otvarati, međutim to nije slučaj kod savremenih. Da se rashladite pomoći će vlažan peškir. Uvek imajte suv peškir za brisanje znoja sa lica. Svakodnevno ih menjajte, jer će postati prljavi i mogu da budu izvor infekcije kože i očiju.


Tagovi

Kabina traktora Kabina kombajna Ventilacija kabine Poljski radovi Vrućina Žetveni radovi Nesreća leti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.