Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 20.10.2019. 08:00

Čuvanje šargarepe tokom zimskog perioda

Zrela šargarepa se preko zime čuva u trapovima, u vlažnom pesku, koji se pokrivaju slamom i zemljom debljine desetak centimetara. Duž trapa i po vertikali, na svakih 1.5 - 2 metra, mora da se osigura ventilacija.

Foto: Depositphotos/Ranimiro
  • 6.087
  • 72
  • 0

U vreme vađenja šargarepe tokom jesenje-zimskog perioda vrlo bitno je pravilno određivanje tehnološke zrelosti mrkve i vremena vađenja što se na kraju odražava na dužinu čuvanja. Šargarepa se vadi iz zemljišta za upotrebu u ishrani od momenta kada dostigne debljinu olovke, pa sve do kasne jeseni, zavisno od potrebe tržišta i namene.

Tehnološka zrelost nastupa kada najstariji listovi počinju fiziološki da odumiru. Ukoliko se mrkva ne izvadi u tehnološkoj zrelosti, moguća je pojava retrovegetacije (naročito ako nastupi kišovit period), pa dolazi do pojave novih listova. Novi listovi se razvijaju na račun rezervnih materija korena mrkve, što dovodi do smanjenja nutitivne vrednosti, sposobnosti dužeg čuvanja i ukupnog prinosa.

Kako čuvati povrće nakon branja?

Šargarepa proizvedena iz rane, prolećne setve nije pogodna za skladištenje

Ubiranje mrkve na manjim parcelama moguće je obaviti ručno, a na velikim najčešće se obavlja mašinski. Ručna berba može da se obavi čupanjem ili vađenjem specijalnim vilama za repu. To se radi po suvom vremenu i umereno vlažnom zemljištu, kako bi koren ostao što čistiji. Na velikim površinama mrkva se vadi kombajnima koji obično vade po dva reda. Princip rada ovog kombajna sastoji se u izoravanju korena, prihvatanju listova gumenim trakama, pomoću kojih se biljke transportuju, pojašnjava Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi. 

Tada se odseca lisna masa. U nedostatku skupe ali efikasne mehanizacije, mnogi proizvođači koriste jednobrazni plug koji zahvata jedan red i izbacuje mrkvu u stranu. Posle svakog izoranog reda ostaje mrkva na površini, koja se skuplja rukama, a tek onda se pristupa vađenju sledećeg reda, kako ne bi došlo do zatrpavanja predhodnog reda. Mrkva proizvedena iz rane, prolećne setve nije pogodna za skladištenje. Skladištiti se može mrkva tehnološke zrelosti, koja je proizvedena iz kasne setve (maj, jun).

Zaštita povrća tokom zime

Za čuvanje preko zime ostavljaju se samo zdravi korenovi sa skraćenim lišćem 

Zrela šargarepa se preko zime čuva u trapovima, u vlažnom pesku, koji se pokrivaju slamom i zemljom debljine desetak cm. Duž trapa i po vertikali, na svakih 1.5 - 2 m, mora da se osigura ventilacija, (šupljim keramičkim cevima ilil drvenim letvama). U zatvorenom prostoru, mrkva se čuva u sanducima sa mokrim peskom, tako poređana da se korenovi ne dodiruju. Za čuvanje preko zime ostavljaju se samo potpuno zdravi korenovi sa skraćenim liščem, blizu glave ploda.

U dvorištu se može pripremiti (iskopati) mali trap koji se oblaže plastičnom folijom i puni mrkvom i vlažnim peskom, a odozgo pokrije folijom, daskom i zemljiom, tako da je trap osiguran od prodiranja vlage, štetočina i izmrzavanja. Prema potrebi, daska se otvara i mrkva koristi preko zime. Ovako može da se sačuva do kraja marta meseca. Takođe, velika limena, plastična kanta ili bure, mogu da se ukopaju u zemlju i pune mrkvom po sistemu red vlažnog peska, red korena. Na vrhu se poklopi, pokrije slamom i zemljom i trap otvara prema potrebi. U hladnjacama oprana i prosušena mrkva može da se čuva 4-6 meseci na temperaturi od 0-1 0 C, pri relativnoj vlažnosti vazduha oko 97%.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Čuvanje šargarepe Šargarepa Skladištenje Berba šargarepe Prolećna setva Jelena Stojiljković