Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 04.12.2017. 16:00

Zaštita povrća tokom zime

Vlada Milutinović, diplomirani inženjer poljoprivrede, smatra da pripremu povrća za zimu treba obaviti što pre (već početkom jeseni), a za to su najbolji plastenici i niski tuneli koji se prekrivaju agrotekstilom, PVC folijom ili običnim građevinskim najlonom.

Foto: Agroklub
  • 1.334
  • 32
  • 0

Jesenji povrtarski usevi obično su otporniji na niže temperature, ali većih ili manjih oštećenja uvek ima, a ona itekako smanjuju kvalitet povrća i dužinu čuvanja u skladištu. Međutim, kako smatra diplomirani inženjer poljoprivrede Vlada Milutinović, a prenose Novosti, jesenji mrazevi ili čak slabiji sneg, nisu potpuno pogubni za baštu i povrće koje u njoj gajimo u hladnom periodu.

Kupusnjače otporne na minuse

Milutinović naglašava da pripremu povrća za zimu treba obaviti što pre - sa početkom prvih jesenjih nižih temperatura. Kupusnjače (kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokelj, keleraba i raštan) otporne su na niske temperature, pa je za njihovu najbolji zimski agrotekstil, gusto tkan, jer on ima sposobnost propuštanja vode i vazduha, tako da ne stvara kondenzaciju, a temperaturu oko povrća podiže za oko 6°C. Agrotekstil takođe štiti i od hladnog vetra, a donekle i od ledene kiše.

PVC folija najpogodnija za lisnato povrće

S druge strane spanać, blitva, rukola, peršun lišćar, radič i motovilac su relativno otporni na hladnoću, ukoliko ona duže potraje, jer njihovo lišće može da izmrzne po obodima. Vlada Milutinović napominje da oštećeno lišće ili čak cele biljke (ukoliko nisu zdrave) treba odstraniti. To povrće se može prekriti agrilom, koji će ih štititi do neke mere, ali nakon toga najpogodnije je koristiti PVC foliju. Međutim, izbor PVC folije (najlon za prekrivanje) nije toliko bitan, kao što je slučaj prilikom izgradnje plastenika.

Građevinska folija i korišćeni najlon mogu da pomognu

Takođe se može iskoristiti i obična prozirna građevinska folija, ali i korišćeni najlon ili bilo koji drugi tip providne folije. Tada je potrebno napraviti konstrukciju (niski tunel ili drvene letve), čija je uloga sprečavanje folije da legne na biljke i tako ih ošteti. Treba napomenuti da folija i najlon ne propuštaju vazduh i vodu, pa sa unutrašnje dolazi do kondenzacije. Biljke obavezno treba provetravati i polivati, ukoliko su dani sunčani.

Primena agrotekstila u povrtarstvu

I korenasto povrće bi trebalo zaštititi tokom zime

Luk srebrnjak, blitve, endivije, kao i sve tipove zelene salate trebalo bi zaštititi malim plastenicima ili niskim tunelima sa PVC folijom. Na taj način će one sigurno rasti tokom zime. Kada je reč o korenašicama (cvekla, rotkva, repa, šargarepa, celer i paštrnak), njih možemo dobro malčirati slamom ili piljevinom, mada su one veoma otporne na hladnoću. Crni i beli luk, grašak, kao i bob možemo malčirati slamom, ali kako tvrdi Milutinović i agril ima vrlo dobar efekat i štiti mlade biljke od hladnoće, štetočina, zečeva, srna i ptica.

Kako pravilno postaviti niske tunele?

Postavljanje niskog tunela preko već postojećih biljaka treba obaviti jednostavnim pobadanjem lukova visine oko 80 centimetara na širinu od jednog metra. Lukovi mogu biti napravljeni od drveta, savitljive tanje grane, od metalne armature, plastične cevi, ali na tržištu postoje i namenski fabrički izrađeni lukovi. Folija se preko lukova učvršćuje, tako što se s jedne strane ukopa u zemlju, dok se s druge strane se pritiska drvenim gredama ili ciglama, da bi se redovno i lako moglo prilaziti radi provetravanja, zalivanja i naravno branja.

Foto: Agroklub


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Povrtarstvo Povrće Plastenik Proizvodnja u zatvorenom Agrotekstil PVC folija Agril Salata Kupusnjače Korenasto povrće Vlada Milutinović Agroklub Zima Sneg Mrazevi Niski tuneli Lukovi Konstrukcije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta