Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 22.03.2022. 15:00

EU odlaže planove zelene politike? Sve su glasniji pozivi na preispitivanje ZPP-a

Razlog je rat u Ukrajini i njegov negativan uticaj na snabdevanje hranom, što je navelo neke zemlje, prvenstveno Slovačku i Italiju, da dovedu u pitanje ekološke smernice EU.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 164
  • 8
  • 0

Evropska komisija bi mogla da odloži objavu predloga o održivoj poljoprivredi i prirodi, a koja se očekivala ove sedmice. Razlog je rat u Ukrajini i njegov negativan uticaj na snabdevanje hranom, što je navelo neke zemlje, prvenstveno Slovačku i Italiju, da dovedu u pitanje ekološka pitanja Evropske unije.

EK je sutra (23.3.) trebalo da objavi dva nova predloga - obvezujuće ciljeve za obnovu prirode i održiviji zakon o pesticidima.

Međutim, poverenik EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski u ponedeljak je rekao, navodi Reuters, da EU neće raspravljati o pesticidima na svom sastanku ove nedelje, što znači da će se objava predloga odložiti. Plan obnove prirode nije komentarisao.

Još pre desetak dana, nije bilo govora o odustajanju, iako je Vojčehovski već tada dao naslutiti da je u ovom trenutku najvažnija prehrambena sigurnost. 

Lambert: EU se mora probuditi

I predsednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Kristijan Lambert pozvala je EU da se probudi i upozorila da zbog dosadašnje zavisnosti od ruskog đubriva, gasa, energije, goriva, ali i žitarica - više toga treba proizvoditi na sopstevnom terenu. 

"Teško je vratiti prehrambenu sigurnost, ali je oporavak neophodan kada UN strahuje od 'uragana' gladi u mediteranskom prstenu, ali i drugdje. Komisija mora da preispita odluke i strategije koje je donela pre ukrajinske krize. Mora izaći sa predlozima jer proleće je tu, kalendar i priroda ne mogu da čekaju", u video obraćanju rekla je Lambert. 

Slovačka i Italija prve reagovale

Na prilagođavanje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), uključujući njeno odlaganje i preispitivanje zelenih ambicija EU, usred straha od prehrambene nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini, prve su pozvale Slovačka i Italija, prenosi Euractiv.

Ministarstvo poljoprivrede Slovačke je saopštilo da veruje da će biti neophodno preispitati i delimično reformisati ove ciljeve, odnosno strategije Od polja do stola i biodiverziteta s obzirom na trenutnu situaciju. Čak su u slučaju da EK ne popusti, razmatrali prilagođavanje svog nacionalnog strateškog plana ZPP-a.

Italija je čak bila predložila izrazito radikalan pristup jer je, prema italijanskom ministru poljoprivrede, Stefanu Patuanelliju, neophodno dozvoliti da se izdvojena područja i svi pašnjaci koriste u produktivne svrhe, čak i ako su delimično zauzeti neplanskom vegetacijom žbunja.

Pašnjake koristiti u produktivne svrhe (Foto: Depositphotos/MyClicks)

Takođe su ispitivali mogućnost uklanjanja zakonskog ograničenja za povećanje navodnjavanih površina i uvođenja neke vrste nove državne subvencije za sve poljoprivredno zemljište. Na ovaj potez su se odlučili kako bi se ublažio porast troškova proizvodnje i povećala poljoprivredno-prehrambenu produktivnost. 

U Nemačkoj slom zelene politike

Bez ozbira na ozbiljnu situaciju, nemački Zeleni, Alijansa 90, ne odustaju od poljoprivredne politike. Kako piše Simon Michel-Berger u svom komentaru na Agrarheute, odrekli su se mnogih fundamentalnih pozicija, ali se drže svog poslednjeg ideološkog bastiona, zelenog dogovora. 

Eskalacija gladi i siromaštva kao posledica sukoba u Ukrajini

Pre samo nekoliko dana, evropski političar Zelenih Martin Hojsling optužio je Vladimira Putina da koristi žito kao oružje. Njegovo rešenje, kao i rešenje federalnog ministra poljoprivrede Džema Uzdemira, nije da domaću poljoprivrednu proizvodnju učini efikasnijom, već smanjenje nemačkog stočarstva kako bi manje žitarica završilo kao stočna hrana.

Mihel-Berger smatra da je ova diskusija pogrešna, jer se žitarice za stoku ne mogu koristiti kao hlebna sirovina i kvalitetna pšenica se ne može svuda uzgajati. Ističe i da se životinje hrane travom s pašnjaka i nusproizvodima prehrambene industrije.

Stočari u Nemačkoj se pitaju gde je solidarnost s njima, jer su teško pogođeni ovim promenama, ali i prozivkama da su krivi za mnoge probleme, od klimatskih promena do trenutne gladi u svetu. Istovremeno su u stalnom strahu od ekonomske nesigurnosti, od problema uzrokovanih nestašicom stočne hrane, posebno u organskom stočarstvu.


Tagovi

ZPP Zeleni plan Januš Vojčehovski Odustajanje Zakon o pesticidima Strategija Od njive do trpeze Biodiverzitet


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!