Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 13.03.2022. 15:00

Džem Uzdemir: Ograničavanje izvoza hrane nije odgovor na rastuće cene

Nemački ministar poljoprivrede se protivi ograničavanjima izvoza koje nameću pojedine zemlje.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 693
  • 157
  • 0

Nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir izjavio je da tržišta hrane moraju da ostanu otvorena bez izvoznih ograničenja kako bi se osiguralo snabdevanje siromašnih zemalja, posebno nakon što je sukob u Ukrajini izazvao skok cena i ograničene ponude.

Globalna prehrambena kriza izazvana ovim događanjima eskalirala je ove nedelje sa ograničenjima izvoza najavljenim od strane ključnih zemalja proizvođača koje žele da zadrže vitalne zalihe hrane unutar svojih granica. Podsetimo, da je i Srbija zabranila izvoz ulja, brašna, pšenice i kukuruza, pa dozvolila izvoz suncokretovog ulja u bocama.

Nastradaće najsiromašniji?

Uzdemir je za nemački televizijski kanal ZDF rekao uoči sastanka ministara poljoprivrede grupe zemalja G7, čiji je domaćin bila Nemačka, a koji je zakazan kako bi se razgovaralo o posledicama ukrajinskog sukoba po globalnu sigurnost hrane.

"Moramo da osiguramo da žitarice koje je imamo budu dostupne po pristupačnim cenama."

Cene pšenice skočile su na četrnaestogodišnji maksimum, a njihovim rastom pogođeni su uvoznici širom sveta posle iznenadnog zatvaranja crnomorskih luka i zaustavljanja ili smanjenja trgovanjem žitaricama iz Ukrajine i Rusije. Ove dve zemlje obezbeđuju skoro 30 odsto svetskog izvoza pšenice i važni su dobavljači jestivih ulja.

Cene pšenice dostigle rekord svih vremena

Uzdemir je iskazao zabrinutost zbog uticaja rastućih cena i ograničenih zaliha na najsiromašnije zemlje sveta, uključujući prekid isporuke pomoći u hrani iz Svetskog programa za hranu, humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija.

Mnoge zemlje zavise od Rusije i Ukrajine

Naveo je da mnoge zemlje zavise od snabdevanja iz Rusije i Ukrajine. Za Svetski program hrane je još drastičnije jer 50 odsto zaliha dolazi iz te dve zemlje.

U svojoj deklaraciji, sedam je zemalja izrazilo solidarnost sa Ukrajinom i obavezalo se "da pruži nacionalnu, bilateralnu i međunarodnu podršku kako bi se tamo olakšala žetva i osigurala sposobnost ukrajinskih poljoprivrednika da prehrane svoje stanovništvo", navodi Euractiv

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleg Zahorodnaji: Zadatak poljoprivrednika je preživeti i zasejati što više pšenice

U deklaraciji se dodaje da će G7 "ostati odlučan da učini ono što je potrebno da spreči i odgovori na krizu s hranom", pružanjem humanitarne pomoći i "biti spreman za rešavanje potencijalnih poremećaja".


Tagovi

Džem Uzdemir Tržište hrane Ujedinjene nacije Tržište žitarica Ograničenje izvoza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.