Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 11.03.2022. 10:30

Definitivno zabranjen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

Dodaje se da je razlog donošnja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 395
  • 127
  • 0

Vlada Srbije je donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo - zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja.

Dodaje se da je razlog donošnja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Podsetimo, poslovno Udruženje mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije "Žitounija" uputilo je zahtev Ministarstvu poljoprivrede i Privrednoj komori Srbije u kome traže da se brašno izuzme iz zabrane izvoza.

"Izvoz brašna nikako ne bi trebalo zabraniti, imamo ga, ne znamo šta ćemo sa njim", rekao je predsednik tog udruženja Zdravko Šajatović.

Ne treba zabraniti izvoz brašna - imamo ga i previše! Uvesti kvote na izvoz žitarica

S druge strane, Privredne komora Srbije predložila je Vladi Srbije uvođenje kvota na izvoz pojedinih žitarica, ali ne i potpuno ograničavanje njihovog izvoza, kako bi se ostavila mogućnost poljoprivrednicima da zbog povećanih berzanskih cena žitarica, prodajom istih ostvare zaradu i na taj način nadomeste rastuće troškove cena goriva.

Ukoliko bi se uvela potpuna obustava izvoza PKS, na osnovu informacija koje dobija od proizvođača, smatra da bi meru potpune zabrane vremenski bilo važno ograničiti na sedam do 10 dana. Isti zahtev je, kako je navedeno, urađen i za proizvođače ulja, sa obrazloženjem da je svetsko tržište sirovog i rafinisanog ulјa od suncokreta usled ukrajinske krize potpuno destabilizovano porastom tražnje i cena.


Tagovi

Zabrana izvoza Izvoz pšenice Vlada Srbije Kvote Suncokretovo ulje Brašno


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...