Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac u bašti
  • 26.03.2024. 07:30

Evo 5 načina kako da sprečite pojavu rovca

Znate li da su rovci svaštojedi? Čim temperature postanu povoljnije za njih, oni se aktiviraju tražeći hranu.

Foto: Depositphotos/Kaliantye
  • 592
  • 45
  • 0

Svake godine ista priča - čim otopli kreće borba protiv štetočina među kojima je jedan od najznačajnijih - rovac. Ovaj insekt se pojavljuje već u martu, posebno ako je natprosečno toplo, kao i ovog proleća. 

Što rovci jedu? 

Obično prezimljavaju duboko ispod zemlje, ispod različitih materijala, u blizni kuća i slično, gde je temperatura stabilnija i povoljnija za njihovu aktivnost. Kada se temperature ustale između 10°C i 25°C, oni se aktiviraju tražeći hranu. 

Dakle, nakon ovog zahlađenja, dolazi njihovo vreme. 

Važno je imati na umu da su rovci svaštojedi, što znači da jedu biljke, druge insekte, crve, čak i male glodare i ostale organizme koji se mogu naći u zemlji. Njihova ishrana zavisi od dostupnosti hrane u okolini u kojoj se nalaze. 

Rovac više voli uzgajane biljke od korova - kako ga suzbiti?

Kada su u pitanju biljke, zanimlijve su im različite vrste povrća, uključujući korenasto poput šargarepe, krompira, repe i rotkvice, kao i zelene biljke kao što su salata, spanać, kupusnjače. Mogu oštetiti i crni i beli luk, mladi rasad paradajza i druge vrste. 

Kako sprečiti pojavu rovaca? 

Za njegovo suzbijanje najvažnija je prevencija

1. S obzirom na to da je svejed, važno je prostor održavati čistim. Redovno uklanjajte otpatke, lišće i ostatke hrane iz bašte jer to može privući rovce. Komposište smestite na najudaljeniji deo. Naime, u njegovoj blizini ima kišnih glista, crva i drugih organizama koji ih mogu privući. 

2. Rovci vole vlažna područja, pa je važno održavati dobru drenažu u bašti kako bi se smanjila vlažnost tla. U ovo vreme godine dok je još dovoljno vlage, nema potrebe za malčiranjem jer će se oni skrivati upravo na takvim mestima. Takođe, pazite gde ostavljate posude sa kišnicom.

3. Obrada tla, barem rastresanjem zemlje vilama, sprečiće ih da se zadržavaju u vašem vrtu. Smetaju im i vibracije, pa u tu svrhu možete u zemlju zabosti plastičnu bocu kojoj ste odrezali dno, postaviti metalnu šipku na koju ste postavili limenku isečenu "u vetrenjaču" ili slično.

4. U kontroli njihove populaciji može pomoći privlačenje prirodnih neprijatelja, kao što su ptice grabljivice, gušteri, krtice, kokoške, patke ili drugi korisni insekti poput mrava ili crva. Naravno, svi oni treba da budu u ravnoteži, jer pojava nekih od njih može takođe biti štetna za vašu baštu. 

Kako privući prirodne neprijatelje puževa golaća? Evo sedam saveta

5. Još jedna mera prevencije su biljke repelenti čiji mirisi će odbiti rovce. To su lavanda, piskavica, ruzmarin, matičnjak. Odbijaju ga i beli luk, crni luk, ali koliko znamo, nekada ni to ne pomaže jer se upravo ovim dvema vrstama povrća rovci rado posluže. 

U slučaju da se već pojavio, postoji više načina kako ga se rešiti na prirodan način: lovnim posudama, mamcima, korom krompira, uljem, usoljenom ribom, ljuskama jajeta i drugim metodama o kojima smo ranije pisali. 

Zaštitite baštu od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama...

Kakva su vaša iskustva sa rovcem? Imate li ih u bašti? Kako rešavate taj problem, pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Suzbijanje rovca Rovci Šteta od rovca Izgrižene biljke Velika buba Rovac u bašti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.