Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola golaća
  • 13.02.2024. 07:30

Kako privući prirodne neprijatelje puževa golaća? Evo sedam saveta

Znamo da su patke i kokoške najbolje rešenje u borbi protiv puževa, no ne može svako da sebi priušti ovu vrstu čuvarki. Koje ptice, ali i druge životinje vole golaće?

Foto: Depositphotos/ tanyki88
  • 460
  • 29
  • 0

Ako ste proteklih dana obavljali setvu, sadnju ili čišćenje u bašti, sigurno ste naišli na puževe golaće. Za njih je ova zima bila blaga pa su mnogi preživeli u zemlji ili sakriveni ispod malča, dasaka, starih cigala i svega onoga što ostane u vrtu tokom zime. 

Za sada još ne prave štetu, no čim otopli i ako proleće bude vlažno, možemo očekivati pravu najezdu. Stoga treba što pre da reagujemo kako bismo smanjili njihov broj u bašti. 

Prvo očistite vrt 

Sigurno ste već isprobali niz načina u borbi protiv ovih štetočina - od ljuski jaja, zamke od piva, posipanje pepelom, palentom, prskanja rastvorom belog luka i ljute paprike. Ali, da biste imali dugoročnu kontrolu nad njima, prvenstveno je potrebno očistiti baštu, a onda privući njihove prirodne neprijatelje. 

Dakle, oni se od hladnoće skrivaju pod daskama, starim ciglama, kantama, malčem, uz biljne ostatke. Zato iz vrta uklonite sve takve predmete kako biste ih onemogućili u zadržavanju na skrovitim mestima. Malč vam sada i tako ne treba jer je dovoljno vlažno. Sklonite ga u kraj vrta, a upotrebite tek kada za to dođe vreme. Ako već niste, uklonite uvele stabljike prošlogodišnjeg povrća.

Sedam saveta kako privući prirodne neprijatelje 

Znamo da su patke i kokoške najbolje rešenje u borbi protiv puževa, ali ne može svako da priušti ovu vrstu čuvarki. Zato privucite druge ptice koje su prirodni neprijatelji puževa. Puževe jedu kos, drozd pevač, ševa, detlić i vrabac. Ali, njima se hrane i gušteri, žabe i ježevi. Evo sedam saveta kako ih privući u bašti i zadržati tamo: 

1. Postavite hranilice i napunite hranom koja je privlačna pticama, a može uključivati crve, gliste, puževe ili kupovnu hranu za ptice, a koja sadrži ove sastojke. U blizini neka je i posuda sa pitkom vodom, za piće, ali i kupanje. 
2. Prirodno stanište će pticama osigurati mesto za gnežđenje i odgoj mladih ptića. Posadite grmlje, drveće, postavite kućice u koje će se uvek moći skloniti. 
3. Posadite cveće koje će privlačiti insekte, a onda i ptice te guštere i žabe koje se njima hrane. Neka cele sezone nešto cveta u vašem vrtu. Nemojte ga potpuno osloboditi korovskih biljki kao što su maslačak, cikorija, detelina i slično jer i njihovi cvetovi privlače razne insekte. 
4. Izbegavajte pesticide koji mogu naštetiti vašim pomagačima. Koristite biološka sredstva. 
5. Redovito čistite prostor tako da ptice mogu slobodno leteti i tražiti hranu. 
6. Želite li da privučete guštere, žabe i ježeve, osigurajte im raznovrsnost u vrtu, a pored grmlja i gustog rastinja, na rubu vrta postavite kamenje, mesta s vodom poput malih ribnjaka ili barem većih posuda. 
7. Omogućite im mesta gde će se moći skloniti, a za guštere i žabe ona na kojima ćes se moći sunčati, što im je potrebno za regulisanje telesne toplote. Nekoliko velikog kamenja na strateškim mestima u vrtu biće dovoljno. 


Tagovi

Kontrola puževa Kontrola golaća Prirodni neprijatelji Suzbijanje puževa Puževi golaći Puževi u bašti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612