Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac u bašti
  • 28.04.2022. 07:30

Rovac više voli uzgajane biljke od korova - kako ga suzbiti?

Rovac je opasna štetočina. Tokom proleća ima odličan apetit i jede sve što mu se nađe na putu. Najviše voli povrće.

Foto: Elvis Dado Horvatinović
  • 661
  • 67
  • 0

Rovac se veoma često pojavljuje i pričinjava štete u usevima. U proleće može da uništi rasad u plastenicima i tek iznikle mlade biljke. Osim toga, štetočina grize korenje, pregriza stabla biljaka, uništava seme. Jede sve što je jestivo i blizu njega.

Neretko strada rasad paradajza, paprike, krastavca, kupusa, ali i tek izniknuli krompir, blitva i druge kulture. Za njega je karakteristično da više voli uzgajane biljke od divljeg korova.

U vreme polaganja jaja ženka će pregristi sve stabljike u blizini formirajući "ćelavi krug", kako ne bi pravile senu na mesto koje je odabrala za gnezdo. Jaja polaže u centru na dubini od 15 cm. Broj položenih jaja se kreće od 100 do 300.

Mere suzbijanja štetočine

Većinu svog života rovci provode pod zemljom i zato je njihovo suzbijanje kompleksno. Treba biti obazriv kada su u pitanju primenjene metode, jer možemo oštetiti zemljište i njegovu mikrofloru.

Postoje razne metode, a za sve je zajedničko da s njima treba da započnemo već na početku proleća kako bi sprečili i smanjili moguću štetu.

Česta obrada zemlje, kopanje, drljanje ili neka druga slična operacija remete njihov ritam života. Što se više zemlja prevrće, kopa, postaje nepoželjnija za njih. 

Mnogi primenjuju otrovne mamce koji se pripremaju od prokuvanih zrna pšenice, ječma, kukuruza. Njih je potrebno grubo samljeti kako bi mogli da formiraju kuglice. U pola kilograma takve smese dodajemo 15 ml ulja i odabrani insekticid. Mamci se postavljaju na udaljenost od 70 do 100 cm. Naprave se rupe dubine dva do četiri centimetra u koje ih polažemo i prekrijemo zemljom.

Postoje i gotovi otrovni mamci koji su efikasni u kontroli brojnosti insekta. Oni se postavljaju na dubinu od tri do pet centimetara, prekriju zemljom i zaliju kako bi se intenzivni miris proširio kroz zemlju i privukao ove insekte.

Može napraviti veliku štetu (Foto: Depositphoto/UrosPoteko)

Biljke kao repelenti

Rovcima smetaju biljke intenzivnog mirisa i možemo ih iskoristiti za zaštitu useva i drugih površina. Rezultati mogu biti različiti što zavisi od brojnosti jedinki, biljaka koje su glavni usevi, koliko su im one privlačni, vremenskim uslovima.

Neven, kadifice i hrizanteme imaju intenzivan miris koji tera štetočine i oni izbegavaju gredice oko kojih su posađene.

Grane ptičje trešnje i johe, prečnika do četiri centimetra, se zabodu po krajevima gredice na dubini do 30 cm. Njihov miris je veoma neprijatan za ovog insekta.

Od povrtnih vrsta beli luk i korijander imaju odbijajući efekat. Čenove belog luka možemo zabosti u rovčeve rupe.

Okolo gredica postavljamo grane četinara koji imaju intenzivan miris.

Fizičke barijere

Najveći deo svojih životnih aktivnosti rovci provode blizu površine zemlje. Zato će u suzbijanju pomoći razne barijere kroz koje oni ne mogu proći. Možemo ih izraditi od drveta, oštrog šljunka, lima, plastičnih boca, raznih drugih materijala i mreža. Možemo koristiti i mrežu za komarce.

Bez obzira koji materijal koristimo, on mora biti ukopan u zemlju na dubinu od 50 cm.

Probajte i sa ljuskama jajeta (Foto: Depositphotos/rajastills)

Prirodna sredstva za suzbijanje

Jedno od efikasnih sredstava je osušena ljuska jajeta koja se samelje i prelije suncokretovim uljem. Ova smesa se stavlja u sadne kanale ili jame gde ćemo sejati seme ili saditi presadnice.

Hleb i šibice

Za pripremu mamca biće nam neophodan crni hleb koji navlažimo vodom i formiramo loptice veličine oraha u koje zabodemo glave 10 do 12 šibica. Kada se premaz sa glave šibice rastvori u lopticama, izvadimo ih, a od jedne loptice pravimo kuglice veličine zrna graška. Ovakve mamke ubacimo u rupe i kanale rovca.

Zamke sa pivom

Pored puževa, koji su poznate pivopije, i rovci veoma vole pivo. Zamke se pripremaju na isti način kao i za puževe. Plastične posude ili deo plastične boce zapremine pola litra ukopati u zemlju i u njih uliti do 100 ml piva. Ako padne kiša, ponovite postupak. 

Rastvor ljuski crvenog luka

Biće nam potrebno jedan kilogram lukovine, ljuski luka, koje prelijemo sa 10l vode i ostavimo pet dana. Posle toga se procedi i razblaži sa vodom u odnosu 1:5. Bašta se zaliva ovim rastvorom jednom u sedam dana.

Privucite prirodne neprijatelje u bašte i dvorišta. Ježevi i razne ptice, rode, vrane i čvorci, love i jedu rovce. Oni mogu značajno smanjiti brojnost štetočina.


Tagovi

Rovac Suzbijanje rovca Zamka Ljuske jaja Sredstvo protiv rovca Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!