Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 06.06.2020. 14:00

Kako prepoznati i šta uraditi kada se zemljište "umori"?

Poljoprivredna zemlja nema rok trajanja, ali intenzivna proizvodnja zahteva vremenom i takozvani "odmor zemljišta".

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 546
  • 30
  • 0

Rastresito, površinsko zemljište predstavlja potencijalno plodni sloj tla koji obuhvata oranični i podoranični sloj, fizičko-hemijskih osobina i koristi se koristi za gajenje različitih biljnih vrsta. Ogroman, neprocenjiv prirodni resurs, od kog zavisi održiva poljoprivredna proizvodnja i hrana za ishranu sve brojnijeg stanovništva na planeti Zemlji.

Ključ dugoročnog racionalnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta i njegovog očuvanja, jesu neophodne agrotehničke mere koje ne narušavaju primarnu strukturu i upotrebu. Poljoprivredno zemljište nema rok trajanja, ali intenzivna proizvodnja zahteva vremenom i takozvani - odmor zemlje.

Kojim metodama smanjiti rizike u poljoprivrednoj proizvodnji?

Kada, kako i zašto napraviti odmor, najbolje nam pokazuju prinosi useva i laboratorijske analize zemlje.

Zemljište može da se umori

Kontinuirana proizvodnja na jednom mestu, naročito iste kulture iz godine u godinu, prvi je preduslov i faktor rizika da će doći do umora/zamora zemljišta. Smanjeni prinosi, pojava raznih bolesti i štetočina, kao i njegova pogoršana struktura su vidljivi znakovi da je potreban odmor, odnosno, pauza za regeneraciju. Zemlja je živa materija u kojoj se konstantno dešava interakcija živih mikroorganizama, organske materije i elemenata koji nastaju kao rezultat aktivnosti poljoprivredne proizvodnje.

Zašto je važna agrohemijska analiza zemljišta?

Upravo zahvaljujući toj interakciji, ono ima sposobnost regeneracije i povratka povoljnih fizičko-hemijskih svojstava koja su preduslov ukupne plodnosti. Stalno oranje, skidanje površinskog sloja uzrokuje negativno dejstvo erozije, negativan efekat ulltraljubičaste svetlosti na mikroorganizme i konstantno izvlačenje hranljivih materija preko korenovog sistema biljaka. Najveći zamor je pri uzgoju u monokulturi. Posležetveni organski ostaci razgradnjom mogu delovati fitotoksično, naročito u zemljištima sa većim procentom vlage. Takav poremećaj, kasnije odražava se smanjenjem prinosa.

Koliko traje period odmora zemljšta?

Zemlja koje se nalazi u periodu odmora, naziva se ugar. U suštini ono predstavlja obradivo zemljište na kom nema intenzivnog uzgoja niti se obavlja ispaša, ali se redovno održava u stanju pogodnom za ispašu ili obradu. U periodu odmora poželjno je obaviti popravku, kalcizacijom, humizacijom, meliorativnim zahvatima čepovanja i slično. Za ovaj proces je potrebno vreme, koje se dobija odmaranjem zemljišta. 

U procesu popravke, duboko oranje se ne preporučuje. Vrlo je bitno da rastresiti sloj sa mikroorganizmima bude prekriven slojem zemlje tokom odmora. U tom slučaju najbolja je površinska obrada jednostavno kosidbom ili razrivačem. Za oporavak je potrebno najmanje preskočiti jednu setvenu sezonu i nastaviti proizvodnju u plodoredu.

Vrlo bitno je spomenuti da prekomerno đubrenje organskim đubrivima neće doprineti pravom efektu odmora. U periodu odmora, prvenstveno se poboljšava aktivnost mikroorganizama koji razgrađuju organske materije, što je jedan od uslova stvaranja humusa i boljeg kvaliteta plodnosti tla. U tom pravcu sve preporuke su za korišćenje mikrobioloških đubriva.

Močvarni mulj idealno rešenje?

Najbolji efekat popravke daje močvarni ili jezerski mulj koji doprinosi bržem obnavljanju plodnosti i povećanju korisnih mokroorganizama. Postoji mnogo primera koji ovaj postupak objašnjavaju. Još u vremenu starih civilizacija primetno je bilo da su narodi nakon svake četvrte godine uzgoja useva, svoje oranice namerno plavili i godinu dana ih držali u močvarnom okruženju.

Mulj iz otpadnih voda u Srbiji još uvek neupotrebljiv u poljoprivredi

Dobra plodnost zemljišta i veći prinosi postižu se na mestima plavljenja, gde reke nanose mulj, velike količine organske materije i uz značajan procenat vlage pospešuje bioaktivnost mikroorganizama i kao rezultat su hranljive materije, humus, rastresitost i plodnost na zadovoljvajućem nivou.


Tagovi

Plodnost zemljišta Poljoprivredna zemlja Ugar Popravka tla Odmor zemljišta Mikrobiološka đubriva Močvarni mulj Kalcizacija Sposobnost regeneracije Plodni sloj Racionalno korištenje


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer