• Zemljište
  • 01.06.2020. 16:00

Zašto je važna agrohemijska analiza zemljišta?

Cilj agrohemijske analize zemljišta je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primenu mineralnih đubriva, kako bi se ostvarila i željena zarada na rod kultura, podseća leskovački stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Boban Stanković.

Foto: Julijana El Omari
  • 121
  • 19
  • 0

Najveće nacionalno blago jedne države, društva, grada, opštine, sela predstavlja zemljište. Jedna od mera u cilju zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta i obezbeđenja pravilne upotrebe mineralnih đubriva jeste sistematska kontrola plodnosti zemljišta, navodi stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe u Leskovcu Boban Stanković.

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja zemljišta

Cilj agrohemijske analize zemljišta je postizanje visokih i stabilnih prinosa uz racionalnu i pravilnu primenu mineralnih đubriva. Postizanje visokih i stabilnih prinos gajenih kultura treba da omogući povratak uloženog i dobru zaradu.

Šta se utvrđuje kontrolom zemljišta?

Sistematska kontrola plodnosti zemljišta zasniva se na objektivnim kriterijumima i planiranju potrošnje mineralnih đubriva u količini, odnosu i vremenu primene, kao i preduizimanju meliorativnih zahvata kao što su kalcifikacija, fosfatizacija i humizacija, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

Kontrolom se utvrđuje:

  •  pH vrednost
  • sadržaj humusa
  • sadržaj ukupnog azota
  • sadržaj lakopristupačnog fosfora
  • sadržaj lakopristupačnog kalijuma
  • sadržaj kalcijum karbonata

Šta se dobija analizom zemljišta?

Analizom zemljišta na parametre kontrole plodnosti, poljoprivredni proizvođači, podseća leskovački stručnjak, dobijaju preporuku o pravilnom đubrenju za naredne četiri godine u smislu količine đubriva kao i vremena njegove primene. Ova mera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva. Investicija u analizu zemljišta se višestruko isplati, jer se adekvatnom primenom đubriva mogu postići uštede u novcu, povećanje prinosa i veći profit.

Značaj kontrole plodnosti zemljišta i kako do besplatne analize

Kako smo ranije pisali, najveći problemi naših zemljišta su nizak nivo humusa, nedostatak fosfora i velika kiselost. U tom slučaju potrebno je sprovesti i meliorativne mere popravke tla kao što su kalcizacija, fosfatizacija i humizacija.

Veliku grešku poljoprivrednici prave, smatraju stručnjaci, kada samoinicijativno primenjuju mere popravke zemljišta bez predhodne analize zemljišta, jer na taj način ugrožavaju njegovu plodnost pa samim tim i prinose gajenih useva.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Agrohemijska analiza zemljišta Analiza zemljišta Boban Stanković Plodnost tla Humus Preporuka đubrenja


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...