Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrdibube
  • 25.09.2018. 18:15

Kako se rešiti smrdljivih martina?

Dosadni insekti bezopasni su za ljude, međutim čine velike štete na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako ih se rešiti?

Foto: Bigstockphoto/lukeluke
  • 17.626
  • 323
  • 0

Sa osušenim vešom unesete gomilu smrdljivih martina? Imate osećaj da vam neprestano zuje iznad glave, ubijete ih, a onda vam se stambenim prostorom širi nesnosan smrad? Znamo kako vam je. Smrdljviih martina, čini se, svake godine je sve više, posebno sa prvim hladnijim danima, kada traže mesto da prezime, s o obzirom na to da te štitaste stenice tokom zime padaju u stanje hibernacije. Bude se tokom proleća kada vreme postane toplije.

Vinogradi i voćnjaci puni ovih stenica

Vinogradi i voćnjaci puni su smrdljivih martina ili smrdibuba, koji čine prilične štete na plodovima. Hrane se biljnim sokom i što je biljka ili njen plod sočniji, privući će više smrdljivih martina. Plodovi postaju lepljivi, oštećeni od sisanja sokova i dobijaju neugodan miris od materije koju luče martini. Najveće štete čine na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako se rešiti ovih biljnih štetočina koji inače ne napadaju i nisu opasni za ljude?

Eko preparati protv smrdibuba

U borbi protiv smrdljivih martina koriste se brojni prirodni preparati koji nisu škodljivi za ljude i okolinu. U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina, upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i larve, a vrlo su se dobrim pokazali i prirodni preaparati od lukovice, čili paprike ili gorušice. Podsećamo, postoji niz preparata koje možete pripremiti, a o kojima smo pisali prošle godine. 

Rešite se smrdibuba biljnim preparatima

Od dosadnih martina moguće se, naravno, zaštititi i postavljanjem postavljanje mrežica na prozore. Barem da sprečite njihov ulazak u stambeni prostor. Privlači ih žuta boja, pa u dvorištu zalepite žuti papir na koji će dolaziti. Smrdljivi, kakvi jesu, ne podnose mirise koji nama inače odgovaraju, poput mirisa deterdženta. Odnosno, u litru vode ulijte 10-20 ml tečnog sapuna i poprskajte ih.  Kao i većinu insekata, odbija ih i miris belog lukai mente, pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata.


Tagovi

Smrdljivi martin Zaštita Biljne štetočine Smrdibube


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]