Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski lešnik
  • 24.02.2020. 16:30
  • Mačvanski okrug, Gornja Vranjska

U suši propao zasad lešnika, pa prešli na njegov organski uzgoj

U jesen 2005. gazdinstvo nabavlja novih 650 sadnica istarskog lešnika i obnavlja osušene sadnice u zasadu. Lešnik je rastao uz primenu minimalnih agrotehničkih mera, bez hemijske zaštite, prihrane, seća se Miloš Aleksić.

Foto: Miloš Aleksić
  • 1.343
  • 162
  • 0

Kada su nasledili zemlju u selu Gornja Vranjska kod Šapca, porodica Aleksić, počela je da istražuje šta bi mogli da zasade na očevini. Porodica je dugo razmišljala šta bi mogli da zasade, a da ne moraju stalno biti prisutni na imanju, jer život Aleksića vezan je za grad Beograd, koji je od imanja udaljen 90 km.

Uzgoj lešnika - dosta posla, ali i zarade

Posmatrajući žbun lešnika koji je rastao naslonjen na staru porodičnu kuću, a rađao dovoljno da podmiri potrebe triju porodica, izbor je pao na lešnik. Čitali smo, istraživali, učili o proizvodnji lešnika, pripremi zemljišta i u jesen 2001. godine posadili 900 sadnica, ponosno priča Miloš.

Učili su i istraživali o lešniku, kaže Miloš

"Sledećih par godina uređivali smo zasad kosivši travu i okopavajući oko sadnica. Dodavali smo mineralno hranivo u malim količinama. U tim godinama suša je bila izražena, a mi nismo navodnjavali. Tako smo 2004. godine platili danak u želji da brzo obavimo sve radove u zasadu koji nije donosi nikakvu dobit. 'Bacili' smo mineralno hranivo u žbun, i posle par meseci 70 odsto sadnica je pocrnelo i osušilo se, bacili smo tri godine rada", setno priča Miloš Aleksić.

Ovoga puta uz minimalnu primenu agrotehničkih mera

U jesen 2005. gazdinstvo nabavlja novih 650 sadnica istarskog lešnika i obnavlja osušene sadnice u zasadu. Polako ali sigurno lešnik je izlazio iz fokusa interesovanja, jer su ulaganja rasla, a ništa se nije vraćalo. Zahvaljujući majci Ljiljani i njenoj veri, zasad je opstao. Lešnik je rastao uz primenu minimalnih agrotehničkih mera, bez hemijske zaštite, prihrane, seća se Miloš.

Sortiment i strpljenje važni za uzgoj lešnika

"Putovanje u Italiju 2009. godine i upoznavanje sa opremom neophodnom za zasad lešnika, bilo je važno i saznanje da je za lešnik najbitnija voda. Tako jednostavno, a za naše uslove komplikovano, pomislio sam. Saznali smo koliko je važna priprema zemljišta za mašinsko skupljanje, potreban jači traktor i mnogo drugih i korisnih saveta. Putovanje im je dalo odgovore na mnoga pitanja, nedoumice, kao i neophodnost investiranja u opremu".

Ne znaju šta da rade sa lešnikom - jer je puno rodilo!

Tada su shvatili da su posle osam godina opet na početku. Sledeće dve godine situacija se promenila, ali nismo razmišljali o ulaganju i ulasku u nove investicije, priča Miloš. Do tada je zasad održavan samo košenjem trave. Tako je bilo sve do 2011. godine, kada je majka pozvala i rekla da ne zna šta da radi sa lešnikom jer je jako puno rodio. To je bila prekretnica da Aleksići shvate značaj imanja ploda koji mogu da upakuju i prodaju.

Prektrenica u proizvodnji je bio pun rod lešnika

"Od prvog dana majka Ljiljana je insistrirala da krenemo u proces sertifikacije za organsku proizvodnju. Tada smo sve prilagodili pravilima koja propisuje neophodna procedura za dobijanje sertifikata", priča Miloš.

Prosec sertifikacije

Period konverzije bio je od 2012. do 2013., a 2014. godine dobili smo prvi sertifikat o organskoj proizvodnji za proizvodnju lešnika.

"U međuvremenu smo iskopali bunar i postavili sistem za navodnjavanje kap po kap. Imamo sopstveni brend pod kojim prodajemo naše organske lešnike "Organic Aleksic organic hazelnut farm". Tada počinjemo sa primenom svih agrotehničkih mera kako bismo vratili investirano u malčer, mini usisivač, redovnu rezidbu, zaštitu dozvoljenim sredstvima u organskoj proizvodnji, prihranu kroz sistem za navodnjavanje", priča ponosno Miloš.

Rekordan rod od 4,5 tona lešnika

Stručnjaci kažu da bi se zasad vratio u punu kondiciju potrebno je da prođe onoliko vremena koliko je zapušten. Kupili su još zemlje 2015. godine i zasadili još 500 sadnica lešnika, a taj zasad je od prvog dana imao pun tretman. Rekordan rod zabeležili smo 2018. godine 4,5 tona lešnika. Svoje prozvode prodaju u poznatim trgovinskim lancima.

Zarada od lešnika stiže posle nekoliko godina

"Kupci naših proizvoda su ljudi svesni da se zdravlje održava i poboljšava konzumiranjem namirnica proizvedenih u organskim uslovima gajenja".

Odustali od hladnoceđenog ulja, ali napraviće čokoladu sa lešnicima

Prestali su sa proizvodnjom hladnoceđenog ulja, jer pored svih blagotvornih i lekovitih svojstava preskupo je za naše tržište, zaključio je Miloš. Sada prozvode manje količine samo za sopstvene potrebe. Cela porodica učestvuje u radu na plantaži i na gazdinstvu, svako ima svoje zaduženje, a kada se pojave veći i zahtevniji poslovi angažujuju radnike.

Lešnik koji nije prskan prodaju širom Srbije

"Planovi za budućnost su da proširimo proizvodnju, ponudimo tržištu još neki proizvod. U planu je čokolada sa našim lešnicima koju ćemo uskoro ponuditi kupcima", radosno priča Miloš.

Inspirativni lešnik pored porodične kuće nikada nije prskan, prihranjivan, a svega dva puta orezan za 30 godina i dalje rađa 20 do 30 kg godišnje, dok stabla u zasadu u koja se ulažu sve potrebne agrotehničke mere, daju oko pet kilograma.

"To je priroda i bavljenje poljoprivredom".


Tagovi

Organski lešnik Miloš Aleksić Uzgoj leske Đubrenje leske Istarski lešnik


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃