Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 14.01.2018. 19:00

Uzgoj lešnika - dosta posla, ali i zarade

Porodica Mijatović iz Bačke Palanke je pre osam godina počela da se bavi proizvodnjom lešnika. Njihov zasad prostire se na površini od dva hektara, a proizvođač Miro Mijatović kaže da je posao isplati dodajući da je velika zabluda da oko lešnika nema mnogo posla, jer od toga kako negujete svoj zasad zavisi kakav rod ćete da dobijete.

Foto: anneke
  • 17.034
  • 409
  • 0

Porodica Mijatović, iz Bačke Palanke, je pre osam godina počela da se bavi proizvodnjom lešnika, a tek za nekoliko godina očekuje pun rod tog jezgrastog voća. Kako tvrdi vlasnik zasada leske, Miro Mijatović, a prenosti RTV, njih nije obeshrabrila činjenica da nekoliko godina treba čekati da da bi se sadnja lešnika isplatila.

Prosečan rod 3 tone po hektaru

On objašnjava da je kod leske tipično da se prvi rod javlja negde oko četvrte ili pete godine godine nakon sadnje i taj rod je simboličan. Nadalje, do dvanaeste godine do punog roda se očekuju ti prinosi koji se (teoretski) kreću do 3,5 tone po hektaru, ali se u praksi rod od 3 t/ha smatra izvrsnim. Mijatović očekuje da će uspeti da ostvari takav rod. Miro napominje da su u osmoj godini imali rod od 2 tone po hektaru i dodaje da je prema tome sasvim realno da u 12. godini ostvari rod od 3 t/ha.

Zabluda da oko lešnika nema posla

Ovaj proizvođač lešnika u Bačkoj Palanci kaže da je velika zabluda da oko lešnika nema mnogo posla jer od toga kako negujete svoj zasad zavisi kakav zavisi kakav rod ćete da dobijete od njega. Miro Mijatović ističe da je neophodno redovno đubrenje, održavanje, okopavanje i košenje voćnjaka, kao i primena nekih drugih mera ukoliko to prilike zahtevaju.

Hemijsko tretiranje samo ako je nužno

Uprkos tome, Mijatović tvrdi da on svoj zasad do sada nijednom nije prskao, zbog čega verovatno ima umanjen rod za 3%-5%, napomenuvši da je to rizik na koji je svesno pristao, ali kaže da stručnjaci preporučuju prskanje protiv nekoliko vrsta štetočina (njih 3-4) koje napadaju lesku. Miro ističe da on pre svega želi fiziološki da osnaži sadnice da bi one bile sposobne da se izbore sa nametnicima na prirodan način. Naravno, ukoliko bi se pojavilo prenamnoženje nekih insekata ili neka epidemija bolesti na njegovom voćnjaku on kaže da bi prskao svoje voćke nekim hemijskim preparatom.

Otkupna cena lešnika 6 evra/kg

Mijatovići gaje lešnik na površini od dva hektara. Kada je reč o plasmanu i ceni, Miro kaže da se očišćeni lešnik prodaje po ceni od šest evra po kilogramu i to je neka standardna otkupna cena, u poslednjih desetak godina. Mada cena varira u zavisnosti od prilika na tržištu, to jest ponekad padne ispod šest evra dok nekad pređe i sedam evra po kilogramu.

Većina posla se radi mašinski

Miro Mijatović napominje da se dosta posla kod lešnika može uraditi mašinama, odnosno automatizovati. Prilikom sakupljanja plodova, što je najteži posao u proizvodnom procesu, postoje usisivači koji mogu da pomognu i olakšaju rad. S druge strane kada se plodovi doteraju kući, onda na red dolaze mašine za skidanje peruške (ovojnice ploda), zatim mašina koja oduvava nečistoće, krckalice kojih ima raznih izvedbi, a na kraju obavezno dolazi ručno prebiranje da bi se odstranile nečistoće ili eventualno zaraženi plodovi da ne bi zarazili i ostali materijal.

Leska jedna od biljaka budućnosti

Iako je ranije Srbija uvozila i 95% lešnika za potrebe svojih konditorskih kompanija, u poslednjih desetak godina se ipak podigao priličan broj zasada lešnika, ali je to daleko od potencijala koji naša zemlja ima, smatra Mijatović. On naglašava da je lešnik jedna od biljaka budućnosti, jer ima izuzetnu prehrambenu vrednost i uprskos svemu ne traži preterano znanje za uspešan uzgoj.

Foto: anneke 1998 / Flickr


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Lešnik Leska Uzgoj Jezgrasto voće Proizvodnja Zaštita Investicije Srbija Agroklub Voćarstvo Bačka Bačka Palanka Miro Mijatović Cena Sadnice Sadni materijal Vojvodina Prskanje Mašine Uvoz Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.