Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 07.11.2019. 14:00

Budžet Srbije: Za poljoprivredu 40,5 milijardi dinara subvencija

Od ukupnih rashoda i izdataka budžeta Srbije za 2020. godinu, najveći iznos od 40,5 milijardi dinara subvencija planira se za poljoprivredu.

Foto: Agroklub
  • 970
  • 48
  • 1

Od ukupnih rashoda i izdataka budžeta Srbije za 2020. godinu koji su planirani na 1.334 milijarde dinara, za subvencije će biti izdvojeno 95,4 milijarde, navodi se u predlog zakona o budžetu koji je u skupštinskoj proceduri. Najveći iznos od 40,5 milijardi dinara subvencija planira se za poljoprivredu. 

Subencije za železnicu iznose, prema predlogu, 14 milijardi što je za pola milijarde dinara više od planiranog subvencionisanja privrede, za koju je predviđen iznos od 13,5 milijardi dinara.

Za klasu "ostale subvencije" predlogom budžeta planira se 16 milijardi dinara, prenosi Dnevnik. 

Veći podsticaji za organsku poljoprivredu u sledećoj godini

Subvencije za podizanje zasada, kupovinu stoke i mehanizacije 

Subvencije iz oblasti poljprivrede omogućavaju znatnu podršku podizanju višegodišnjih zasada, kupovinu stoke i nabavku mehanizacije, kao i čitav niz drugih programa. One su u skladu sa subvencijama koje se daju u EU, samo su znatno niže nego u tim državama, koje mogu da koriste izuzetno obiman poljoprivredni budžet (CAP) Unije.

Kako prenosi Nova ekonomija da bi srpska poljoprivreda mogla da se nosi sa okruženjem, potrebno je da se subvencije povećavaju, pošto je poljoprivreda strateška delatnost u celom svetu i sve države posebno štite poljoprivredu. Na primer, po pravilima Svetske trgovinske organizacije, za poljoprivredne proizvode može se uvesti i carina od čak 40 odsto. 

Pri svemu tome treba imati u vidu da je naša poljoprivreda primenom SSP-a dovedena u težak položaj pošto je ukinuta carinska zaštita prema EU, a tamošnji proizvođači imaju veće podsticaje, čime se direktno ugrožava domaća proizvodnja.

Za puteve - 9,4 milijarde dinara

Druga po značaju subvencionisana grana su železnice koje dobijaju godinama unazad iz budžeta 14,5 milijardi dinara godišnje. Te subvencije su praksa i u EU, pošto funkcionisanje železničkog saobraćaja predstavlja osnovu za normalno funkcionisanje privrede. U EU subvencionišu se isključivo ulaganja u železničku infrastrukturu (a ne u transport, koji je otvoren za tržišnu utakmicu). Troškovi održavanja i razvoj železničke infrastrukture ne mogu se prebaciti na krajnje korisnike, jer bi inače doveli do enormnih cena prevoza, pa bi i putnici, a posebno privreda, u potpunosti napustili železnicu. 

Pored pomenutih oblasti, najviše se izdvaja za puteve - 9,4 milijarde dinara, što je opravdano ulaganje u infrastrukturu države.
Od značajnih subvencija privatnim preduzećima treba izdvojiti i 2,2 milijarde dinara, koliko će država dati za reciklažu sekundarnih sirovina, kao i za proizvodnju kesa tregerica za višekratnu upotrebu.

Stočarima dogodine posebni podsticaji za tovno govedarstvo

Za turizam 1,2 milijarde dinara 

Milijarda dinara daje se Fondu za inovacionu delatnost, dok se sa 100 miliona subvencioniše Centar za promociju nauke, igračka koju je svojevremeno kreirao Božidar Đelić. Smena vlasti sprečila je da se napravi "futuristički" objekat tog Centra na Novom Beogradu, koji je trebalo da košta preko 50 miliona evra.

Subvencije u oblasti turizma iznose 1,2 milijarde dinara i njima se subvencionišu turistički vaučeri, funkcionisanje Turističke organizacije Srbije, skijališta, ali i Egzit festival. 

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Predlog zakona o budžetu za 2020. godinu. Deficit će kako prenosi Danas iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Budžet Srbije Deficit Subvencije za poljoprivredu Subvencije Podizanje zasada Kupovina stoke Mehanizacija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta