Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u stočarstvu
  • 24.09.2019. 14:00

Stočari još uvek nisu dobili novac za subvencije za 2018. godinu

Neki stočari u Srbiji još uvek nisu dobili subvencije koje su im odobrene za prošlu godinu, a za subvencije za ovu godinu uveliko su predati zahtevi.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 582
  • 28
  • 0

Isplata subvencija za 2018. godinu kasni jednom delu stočara u našoj zemlji. Kako navode neki od neisplaćenih stočara, od nadležnih uvek dobiju isti odgovor.

"Mesecima dobijam isti odgovor kada pozovem Upravu za agrarna plaćanja, a to je da je zahtev u završnoj fazi obrade. Predao sam zahtev i za ovu godinu," kaže Dragoš Bojanić iz okoline Kraljeva i dodaje da je siguran da novac za ovogodišnje subvencije neće dobiti, dok ne budu isplaćena sredstva za prošlogodišnje subvencije. 

Objavljen pravilnik o podsticajima za nabavku mlekomata i robota za mužu

Novac od subvencija planirao da uloži u kupovinu hrane za stoku

Bojanić ima 30 ovaca od čega za 22, koje su umatičene, dobija subvencije od države. Novac od prošlogodišnjih subvencija planirao je da uloži u kupovinu hrane za stoku ali, s obzirom na to da još uvek čeka isplatu tih sredstava, morao je sam da ih izdvoji za tu namenu.

"Za prošlu godinu trebalo bi da dobijem 156.000 dinara, što sam mislio da iskoristim za kupovinu stočne hrane, jer jedino seno imam, sve ostalo kupujem", napominje Bojanić. 

On navodi da, pored njega, ima još dosta stočara u okolini Kraljeva koji čekaju isplatu subvencija za prošlu godinu. Dodaje da postoje i oni koji su dobili novac za subvencije za 2018. godinu, prenosi Danas.

Od Ministarstva poljoprivrede nema odgovora o kašnjenju isplate 

Taj list nije uspeo da dobije odgovor od Ministarstva poljoprivrede na pitanje zbog čega se kasni i kada oni koji nisu dobili subvencije za prošlu godinu mogu da ih očekuju. Na osnovu iskustva u nekolio godina unazad, može da se pretpostavi da nadležna Uprava za agrarna plaćanja nema dovoljno zaposlenih da isplatu subvencija završi u predviđenom roku.

Uprava za agrarna plaćanja osnovana je pre tri godine. Još tada ta uprava nije imala dovoljan broj zaposlenih. Umesto 110, koliko im je bilo potrebno, Uprava je mogla da zaposli samo 60 do 70 ljudi.

Pretpostavlja se da je manjak zaposlenih razlog zbog koga subvencije za prošlu godinu i dalje kasne. Subvencije za ovu godinu veće su za sedam milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu, a u toku cele godine bude i do 500.000 zahteva za podsticaje, što zahteva dovoljan broj zaposlenih kako bi posao mogao da se završi u predviđenom roku.

Pre nepunih godinu dana, zbog sumnji da je primao mito, uhapšen je v.d. direktora Uprave za agrarna plaćanja. Nakon njega, krajem prošle godine, na to mesto došla je nova direktorka Biljana Petrović.

Pre otprilike pola godine Petrovićeva je rekla za Agropress da se radi uveliko na tome da se subvencije poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za 2017. i 2018. godinu što pre isplate i da Uprava daje sve od sebe da nadoknadi taj zaostatak u isplati.

"Nastojimo da svi zaostali zahtevi za podsticaje iz nacionalnog budžeta koji ispunjavaju propisane uslove za ostvarivanje prava na podsticaj budu rešeni, kako bi bez dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima dočekali podnošenje zahteva za podsticaje u tekućoj godini," rekla je tada Petrovićeva.

Stočarima od jeseni pravo na preči zakup zemljišta

Isplata subvencija kasnila i ranije

Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić navodi da se dešavalo i u prethodnim godinama da isplata subvencija kasni.

"U stočarstvu se ti zahtevi duže obrađuju i to zna da potraje, tako je bilo i prethodnih godina. Ne znamo šta je sve problem, ali nedavno smo bili u Nišu i tamo se žale na isto. Da li je do matične službe, nedostatka ljudi, mi pokušavamo da ubrzamo, ali to ide sporo," kaže Jakšić.

Jakšić podseća da sada imamo nove konkurse i objavljene pozive za IPARD za sledeću godinu, dok u isto vreme nisu završeni zahtevi za prošlu godinu.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Stočari Subvencije Dragoš Bojanić Biljana Petrović Jovica Jakšić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.