Pretraživanje tekstova
Gaji se i jede širom sveta, na isti način kao u doba kad su ga koristili stari narodi: svež, ukiseljen na suncu ili ukiseljen kao turšija.
Krastavac, uobičajeni stanovnik njiva, bašta i plastenika srpskih poljoprivrednika stigao je, ništa manje, nego iz Indije, gde i danas učestvuje u mnogim svežim i lakim jelima. Pre 5.000 godina koristili su ga narodi na području od obronaka Himalaja preko kineskih provincija Junaj, Guejdžou i Guangsi, pa do severnog Tajlanda.
Drevni Egipćani i prastanovnici obe Amerike počeli su da ga gaje pre oko 4.000 godina. Antički Grci upoznali su krastavac oko 600 godina pre nove ere, Rimljani nešto kasnije. U savremenim uslovima, krastavac se gaji i jede širom sveta, na isti način kao u doba kad su ga koristili stari narodi: svež, ukiseljen na suncu ili ukiseljen kao turšija.
Strogo botanički gledano, krastavac spada u bobice, kao borovnica. Međutim, deli sudbinu paradajza i koristi se samo i jedino kao povrće. Blizak je rod - brat od daljeg ujaka - svim bundevama i tikvama. U pitanju je zeljasta biljka, loza puzavica, koja formira zaštitnu krošnju nad plodovima, duguljastim, zelenim, različitih nijansi i veličine. Traži vodu, jer, po suši plodovi mogu da postanu gorki.
Od kad se pojavio u ljudskoj ishrani, smatran je zdravom, lakom hranom. Iako je kroz istoriju bilo mišljenja da krastavac nije značajna namirnica, jer mu je tkivo svetle boje i sadrži mnogo vode, u stvari je upravo taj visok sadržaj vode - do 96 odsto u ukupnom sadržaju - doprineo popularnosti ovog ploda. Idealan je za regulisanje telesne težine i viška kilograma, a pomaže i kod zadržavanja vode u organizmu. Sadrži vitamine C i K, mangan, magnezijum, kalijum i antioksidanse. Održava zdravlje kostiju. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Može da smanji šećer u krvi i hidrira ceo organizam naročito po vrućinama. U narodnim verovanjima, čak, povoljno utiče na plodnost.
Ušao je i u poslovice. "Baštovanu krastavce prodavati" - znači, učiti nekoga onome što on već dobro zna. "Bure od krastavaca" - podrugljiv naziv za čoveka koji se pravi važan i moćan. U persijskim bajkama, princeza Parisada spasava braću i otkriva ubicu tako što osumnjičenom servira zaista neobično jelo - krastavce punjene biserom.
U zbirci srpskih šaljivih pripovedaka "Mrsne priče" siromašni seljak prodaje krastavce u gradu, uz preporuku lokalne babe da građanima hvali svoju robu kako je lekovita. Marketing se pokazao uspešno, odgajivač je prodao svu robu i lepo se izvukao iz siromaštva, a ono o lekovitosti - pokazalo se tačno.
Sezona je kad se jede više krastavaca nego zimi, jer imaju efekat da "rashlade" organizam. Zato se nalaze u različitim salatama, naseckani ili narendani, pa začinjeni po želji, solju, sirćetom, belim lukom, kiselim mlekom, sirom, kako ko voli.
Topliji deo godine je vreme i da se prave kiseli krastavci iz vode - jelo poznato još antičkim Rimljanima. U teglu od debelog providnog stakla (negde u zemljani ćup) žene baštovana i povrtara ređale su sveže krastavce, kojima bi odrezale oba vrha i malo zasekle nožićem u plod.
Kad se posuda napuni, dodavala se bunarska voda (neki bunari su bili poznati po tome da im je voda dobra za ovaj specijalitet) i začini, različiti od sela do sela. Negde je to mirođija, negde ren, negde komadić suvog hleba, nekoliko zrna zelenog grožđa ili nešto sasvim drugo, mašta je granica. Napunjena i dobro zatvorena posuda ostavljala se negde na sunčano i sigurno mesto, znači, negde gde ne mogu da je dohvate deca, životinje i ljubimci. Svakog dana posuda se otvarala, a sadržaj preslagao i ponovo prelivao.
Kiseli krastavci - jednostavan recept za neizostavnu zimnicu
Posle tri do četiri sunčana dana (u nekim mestima minimalno osam dana), kad krastavci dobiju žućkastu boju, spremni su za upotrebu. Ovo ukusno jelo nosilo se na njivu u vreme najtežih poljskih poslova, naravno kao dodatak bogatoj snažnoj hrani neophodnoj kad se radi.
Tagovi
Kolumna Uzgoj krastavca Poreklo krastavca Kiseli Sveži krastavci Krastavac u zimnici
Autorka
Više [+]
Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 4 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 4 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 4 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.