Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.07.2022. 07:30

Kiseli krastavci - jednostavan recept za neizostavnu zimnicu

Ako nećete jednostavno, imamo i recept sa kolutićima krastavca, lukom, začinima... jer, brzo će zima.

Foto: Depositphotos/Bubushonok
  • 8.599
  • 311
  • 0

Kiseli krastavci su jedinstven sezonski proizvod koji možemo sami da napravimo. Osim što ćemo imati fantastičnu salatu za zimu, njihova konzumacija ima niz zdravstvenih pogodnosti. Oni sprečavaju bolesti gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju probavu, deluju okrepljujuće i pospešuju brzo mršavljenje.

Za pripremu zimnice je potrebno odabrati plodove koji su zdravi, bez oštećenja i simptoma oboljenja. Berba se obavlja rano u toku dana. Za kišeljenje nisu pogodni plodovi deformisanog oblika, šuplje unutrašnjosti ili prezreli. Najbolje ih je iskoristiti za pripremu zimnice u toku 24 h posle berbe.

Kornišone najčešće kiselimo (foto: Sanja Dovečer)

Pre samog postupka pripreme plodovi se dobro operu i prosuše od suvišne vode na površini. Možemo ih kiseliti cele, u komadima ili isečene na kolutiće.

Jednostavan recept za kišeljenje

Tegle dobro operite, stavite na sterilizaciju 10 minuta u rernu zagrejanu na 90ºC i ohladite.

Biće vam potrebno jedan kilogram krastavaca, dve do tri grančice mirođije i dva lista lovora. Za preliv pripremite: jedan litar vode, 150 ml sirćeta, jedna kašičica soli i jedna kašičica šećera.

Sve sastojke pomešajte u istoj šerpi i zagrejte tek da se rastope šećer i so. Ostavite da se ohladi.

Kopar i lovor takođe operite i ostavite da se okapaju i prosuše. Krastavce složite u uspravnom položaju u tegle, ugurajte kopar i lovor te prelijte ohlađenim prelivom. Dobro zatvorite.

U veliku, dublju šerpu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno i poredajte tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode u količini da je 2/3 tegle u vodi. Zagrejte sve do ključanja i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u šerpi. 

Kako pasterizovati zimnicu - saveti o pravilnoj preradi voća i povrća

Kada se u potpunosti ohlade, obrišite tegle i čuvajte na suvom i tamnom mestu najmanje tri nedelje pre konzumacije.

I mi u Agroklubu kiselimo krastavce (Foto: M.Vekić)

Recept sa kolutićima 

Ako su krastavci veći, možete kiseliti na drugačiji način. Operite i isecite 1,5 kg kornišona na kolutiće. Ne treba da budu pretanki. Isecite jednu manju glavicu crvenog luka i jedan čen belog. Dodajte u isečene krastavce zajedno sa 40 gr soli. Sve dobro promešajte i ostavite jedan sat da puste svoj sok.

Za to vreme pripremite preliv od 400 ml vode, 150 ml jabukovog, 100 ml alkoholong sirćeta, 130 gr šećera, jedne kašike zrna slačice, jedne kašike mirođije, 1/4 kašičice kurkume. Sve sastojke izmešajte i pustite da zakuva.

Oceđene kolutiće sa lukom prebacite u tegle. Prelijte sa vrelim prelivom, a sadržaj kašikom promešajte kako bi izašao sav vazduh. Tek tada zatvorite i ostavite na suvom, tamnom i hladnom mestu. Možemo ih jesti već posle dva dana.


Tagovi

Zimnica Kiseli krastavci Kako Kornišoni Kišeljenje krastavaca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]