Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 25.10.2020. 14:00

Prvo što se menja u zdravoj ishrani jeste ulje - povratak hladnoceđenih

Nekad se bukvalno svaka biljka koja sadrži masnoće prerađivala u ulje, od visokokvalitetnih uljarica do koštica i semenki voća - taj trend se vraća!

Foto: Jelena Hendić
  • 372
  • 19
  • 0

Na velika vrata vraćaju se u upotrebu nekadašnja ulja koja su imala "i miris i ukus", a kojih decenijama nije bilo u prometu - dok potrošači nisu shvatili da su prava blagodet. Sad je potražnja za domaćim hladno ceđenim uljem porasla, a proizvođači otkrivaju nove - stare izvore kvalitetnih masnoća.

Ulje pripada grupi takozvanih "socijalnih namirnica", neophodno je u svakom domaćinstvu i na svakom drugom mestu gde se priprema hrana, zato se, gde god je moguće, prave zalihe. Prema raspoloživim podacima, u Srbiji se godišnje troši oko 150.000 tona jestivog ulja.

Ulja sa ili bez mirisa i ukusa?

Najtraženije je, decenijama bez promene, ulje od suncokreta, ono proizvedeno u fabrikama, zbog svojih poznatih svojstava: pogodno je za prženje i pečenje hrane, lako se skladišti i pristupačno je najbrojnijem sloju potrošača, tako da zauzima 93 odsto u ukupnoj potrošnji ulja u državi. Već maslinovo ulje ne spada u najtraženije namirnice, iako ga sada ima u svakoj većoj prodavnici u Srbiji. Razlozi su brojni, a preovlađuju dva: nekoliko puta je skuplje od suncokretovog i, ako je pravo, onda je i "hladno ceđeno" tako da zadržava svoj miris i ukus zbog kojih je omiljeno u mnogim zemljama, naročito Mediterana.

"Iskon ulje" - izbor svetskih šefova kuhinje

Međutim, ovdašnjem potrošaču upravo taj miris i ukus smeta, jer želi i kupuje ulje neutralnog ukusa i u procesu prerade lišeno bilo kakvog mirisa, tako da maslinovo ulje još uvek troše samo poklonici organske ishrane. U prodavnicama zdrave hrane mogu da se nađu ulja od bundevinih semenki, lana, oraha, lešnika, palme, kokosa, soje i ostalo. U stvari, jestivo ulje može da se proizvode od svake biljke koja sadrži masnoće pogodne za ljudsku ishranu. 

Proces proizvodnje otplaćivao sam sebe

Pre samo stotinak godina mnoga domaćinstva u Vojvodini posedovala su starinske prese, slične onim za ceđenje maslina koje i danas "rade" za turiste u mnogim mestima širom Grčke i predstavljaju atrakciju. Te prese, u kućama ili u privatnim malim uljarama, sasvim dovoljne za celo selo, iscedile bi ulje iz uljane repice, bundeve, suncokreta i drugih raspoloživih biljaka koje su ljudi koristili za svoju ili stočnu ishranu. Sve što ostane od biljke pošto se iz nje iscedi ulje - "pogača", takođe je služilo za ishranu životinja u poljoprivrednim domaćinstvima tako da je proces proizvodnje ulja bukvalno otplaćivao sam sebe, bio potpuno zaokružen i, čak i sa savremenog gledišta, potpuno ekološki ispravan.

U presu je stizalo sve, od visokokvalitetnih uljarica do koštica voća i semenki grožđa i iz svega se moglo iscediti ulje. U oblastima gde je stanovništvo gajilo mak na većim površinama, na primer u Makedoniji, ljudi su upotrebljavali ulje od maka, zvano šarlagan, snažnog mirisa, ali, bogato hranljivim materijama, o čemu je više pisala Ljiljana Bisenić u knjizi "Jugoslovenski specijaliteti", u izdanju iz 1984. godine.

Bundeva: Zdrava, hranljiva i vrlo korisna!

Ulje od bundeve, takođe poznato starijim generacijama, izuzetno je korisno za imunitet, ali je tamno i gorko, nije pogodno za pečenje i prženje, pa ga ljudi koriste samo u lekovite svrhe i, eventualno, za prelivanje salate.

Ulje kukuruza, izuzetno zdravo, retko se viđa u prodavnicama, a hladno ceđeno ulje suncokreta odavno je zamenjeno onim fabrički proizvedenim kao što su male uljare i ceđenje ulja u "kućnoj režiji" zamenjene velikim fabrikama za preradu uljarica. 

Domaća hladno ceđena ulja, lekovita, eterična ili jestiva

Međutim, onog trenutka kad osoba, ili cela porodica, počne da vodi brigu o zdravom načinu života (preventivno ili uz već propisanu terapiju), jedna od prvih stvari koja se menja u ishrani je ulje. Mnoga poljoprivredna domaćinstva brzo su se prilagodila ovom novom zahtevu i ponudila tržištu, uz sve ostale proizvode pravljene po starim receptima i na starinski način, i domaća hladno ceđena ulja, lekovita, eterična ili jestiva.

Prese ne moraju da budu nasleđene od pradede, ima ih u velikom izboru na tržištu savremenih poljoprivrednih mašina. Jednako efikasno kao i one nekadašnje mogu da iscede ulje iz svake biljke što se u domaćinstvu proizvodi, a sadrži masnoće.  


Tagovi

Ulja Suncokretovo ulje Ulje od bundeve Hladnoceđeno Presa Ceđenje maslina


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D