Vesnik jeseni - bundeva, koristi se u ishrani životinja i ljudi, za slatka i slana jela, za jačanje imunog sistema, kao hrana za bebe, maska za lice i to nije sve. Istražite više u tekstu.
Kao što je visibaba vesnik proleća, tako je na neki način bundeva vesnik jeseni i predstojeće zime. Reč je o vrlo interesantnoj namirnici, jer se dovodi u dilemu da li je bundeva voće ili povrće. I oni koji kažu da je voće, ali i osobe koje smatraju da je povrće neće pogrešiti, jer ona priprada interesantnijoj grupi biljaka koja se naziva voćno povrće.
Inače, bundeva potiče iz Amerike, a tokom XV veka stiže i u Evropu. U tom periodu koristila se isključivo za ishranu domaćih životinja, a kasnije je postala vrlo važna i u ishrani čoveka.
Postoji nekoliko vrsta bundeve, a najpoznatije su "butter nut" bundeva, vek trajanja joj je dve godine, a zbog interesantnog izgleda koristi se i za ukras, zatim ništa manje interesantna nije ni hokaido mala bundeva koja je jarko crvene boje poreklom je, naravno, iz Japana. Koristi se za slana i za slatka jela, a posebno je pogodna za potaže.
Takođe postoji i turban tikva koja je i jestiva i dekorativna idealna je za pečenje u rerni, a može da posluži i kao posuda zbog svog interesantnog oblika. U Vojvodini je mnogi nazivaju "banatska banana", a čak su joj posvećeni i "Dani ludaje" koji se decenijama održavaju u Kikindi.
U Americi nezaobilazna je tokom Noći veštica kada se dubi i izlaže kao ukras, a na Dan zahvalnosti prave se tradicionalna pita od ovog "voćnog povrća". U čast ovom voćnom povrću organizuje se festival u nemačkom gradu Ladvigsburgu.
Kod nas je najpoznatiji kolač bundevara, mada se ona jede i sirova, pečena, kuvana, slana, slatka, neutralna. Vrlo je hranljiva, a sem mesa, i njene semenke su izuzetno zdrave i korisne za ljudski organizam. Osobe koje imaju problema sa viškom kilograma, trebalo bi da je jedu, jer je odličan diuretik, a preporučuje se ljudima koje imaju probleme sa bubrezima i upalom mokraćnih kanala.
Bundeva, tikva ili misirača - kraljica jeseni od koje se pravi i tiramisu kolač
Vrlo je bogata karotenom, kao i šargarepa, te pomaže da ojačamo imuni sistem i poboljšamo vid. Uz karoten, ona sadrži i vitamine B1, B2, B3, B6, C, E, K, zatim folna kiselina, te se preporučuje trudnicama, kao i minerale poput fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.
Koliko je bundeva zdrava govori i podatak da je naučno dokazano kako je vrlo pogodna kao hrana za bebe i kao dopuna njihovoj ishrani.
Odlično deluje i na kožu posebno na onu sklone bubuljicama i mitiserima. Najjednostavnije rešenje je izrendati i izgnječiti sirovu bundevu i staviti je na lice. Ova maska treba da ostane na licu minumum 15 minuta, a zatim se ispere mlakom vodom.
Nema te utakmice ili bioskopske predstave kada se one ne grickaju, s tim da su semenke vrlo kalorične. Kada ih ljuštite pazite da ne skinete zelenkastu opnu u semena, jer se tamo nalazi najviše hranljivih sastojaka.
Semenke su vrlo zdrava grickalica, ali ipak treba voditi računa o higijeni ruku, kako se pored zdravih sastojaka u organizam ne bi unele i bakterije.
U poslednje vreme sve je zastupljenije na trpezama, a reč je o hladno ceđenom ulju semena bundeve. Ono je veoma bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje povećavaju energiju, a povoljno deluju i na reproduktivne organe i centralni nervni sistem.
I zato, ako je nemate u svojoj bašti, sledeći put kada ugledate bundevu u megamarketu ili na pijaci, obavezno je kupite, jer ćete uz pomoć nje lakše pregurati hladnije dane.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor