• Tiramisu od bundeve
  • 27.11.2019. 08:00

Bundeva, tikva ili misirača - kraljica jeseni od koje se pravi i tiramisu kolač

Kraljica jeseni, bundeva, oduvek je bila zaštitni znak naših domaćih njiva. I danas se zbog svojih izuzetno lekovitih svojstava, često koristi u ishrani. Možda u današnje vreme nešto češće kao maskota u obeležavanju "Noći veštica" ili drugih jesenjih manifestacija, ali neretko i kao slatkiš.

Foto: Gordana Vila
  • 119
  • 23
  • 0

Bundeva je na našim prostorima, uvek bila zastupljena u ishrani. Još od naših baka naučili smo da je miris pečene bundeve u jesen, jedan od najprimamljivijih mirisa domaćinske trpeze.

Od nje su se pravila variva, slane i slatke pite, čorbe i neodoljivi pekmezi. I danas se mnogi recepti čuvaju od zaborava. Neretko se bundeve koriste i kao stočna hrana. Prepoznatljive su po atraktivnoj boji, oblicima, a puzava stabljika može narasti i do deset metara.

Lekovita i hranljiva

Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, već i semenki, koje deluju umirujuće, antistresno i antioksidativno, a uz to snižavaju holesterol i poboljšavaju pamćenje.

Džinovske lepotice: Stambolke su odlično rodile - iskoristite to

Jača imunitet, bogata je antioksidansima i deluje protiv upala, služi dobroj probavi i zdravlju očiju, a pozitivno utiče i na telesnu težinu jer je siromašna kalorijama.

Dovoljno je samo ispeći je u rerni

Bogat je izvor vitamina i vlakana, a bundevino ulje jedno je od najhranljivijih i najlekovitih vrsta ulja. Deluje kao diuretik, poboljšava kvalitet kože, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežava hormone, a poznato je i po blagotvornom delovanju na prostatu.

I danas se na trpezi može naći bundeva na brojne načine, od pečene pa nadalje. Koristi se za pripremu pirea, čorbe, sokova, ali i poslastica.

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasterizovan duže traje

Tiramisu od bundeve - gotov za tili čas

Za ovaj kolač potrebno je ispeći jedu zrelu bundevu srednje veličine (težine oko 400 grama). I to je sve, kada je reč o korišćenju rerne. Kada se ohladi bundeva, ona se oguli i izmiksa. U tu smesu doda se 250 grama krem sira, umućenog sa jednim šlagom i 200 grama šećera i fil je spreman.

Kolač za degustaciju spreman

Na redu je slaganje kolača, a to izgleda ovako - red piškota, umočenih u crnu kafu, red fila i tako do kraja. Tiramisu se na vrhu pokrije debelim slojem čokolade u prahu i ohladi.

Reč je o izuzetnoj poslastici, visoke hranljive i male kalorijske vrijednosti, koja se savršeno uklapa u jesenji ambijent i posebno je ukusna uz šolju jake, crne kafe. Ako već ne možemo da odolimo slatkišima, neka ovo bude izbor. A ako je bundeva baš iz vaše bašte, užitak je još veći.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Pročitaj više »

Foto prilog


Tagovi

Tiramisu od bundeve Recept Bundeva Misirača Tikva Kraljica jeseni


Autorka

Gordana Vila

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi