Pretraživanje tekstova
Ishrana životinje preskupa za ljude s malim platama i penzijama ili bez prihoda, a naročito za osobu koja živi sama, što je sve češći slučaj. Da li je budućnost malih porodičnih domaćinstava izvesna, kao i svakodnevni troškovi?
Uz velike probleme sa kojima se decenijama suočavaju srednji i mali odgajivači svinja i živine, uvek je u društvu postojao sloj ljudi koji ovu stoku gaje za potrebe svoje porodice, a ne za prodaju. Nekad se ovakav vid proizvodnje u "domaćoj režiji" objašnjavao uštedom, jer nije potrebno kupovati meso u prodavnici.
Svinja, tvrdili su odgajivači, jede sve što ostane od ručka porodice; pomije, kukuruz sa vlasnikove njive, ječam, a koncentrat nije ni "pomirisala". Koka takođe kljuca svako zrnevlje kojim je vlasnici hrane, pojede i stari hleb preostao od obroka, a mnogi još pamte babe koje su hranile kokoške zelenišem, zrnevljem od "zelene metle" koja raste u bašti, lišćem od šargarepe (koje se inače baca) uz obavezno dodavanje nekoliko kašika sitne crvene paprike, da žumance bude crveno.
Pod pretpostavkom da verujemo u ekološku bajku.
U stvarnosti, svinja se hrani koncentratom i kukuruznom prekrupom, kod kuće kao i na farmi. Upravo u godini korone mnoga domaćinstva su odustala od te svinje iz svinjca iza kuće. Kažu - ne isplati se.
Kako?
Zar meso od životinje iz sopstvenog dvorišta ne bi bilo spas za najsiromašnije u društvu, nezaposlene i starije? Ne bi, jer trošak ishrane svinje, dok ne dostigne 100 - 120 kilograma, kad se obično kolje, premašuje uštedu kupovine mesa u tržnom centru. Džak koncentrata od 25 kilograma staje od 2.500 dinara naviše, a svinja, za oko šest meseci koliko je potrebno da se utovi, pojede mnogo "džakova".
Broj svinja sve manji u Srbiji, a potrošnja svinjskog mesa veća
Proces tovljenja ne može nikako da se skrati niti da se ubrza. Prihodi potencijalnih odgajivača su ili mali ili ih nema, tako da je nabavka džaka koncentrata povod za mnoge probleme naročito kod starijeg stanovništva koje je celog života gajilo po nekoliko svinja u dvorištu porodične kuće. Sad "ispada" da je svinja "pojela" platu ili penziju. Ostaci od ručka kao hrana za svinju - ne dolaze u obzir ni za prihranu, a kamoli za tovljenje, pošto prosečna porodica u Srbiji ima do tri člana, a broj staračkih i samačkih domaćinstava raste.
Svinjac treba ozidati, ako nije nasleđen zajedno sa kućom pokojnog oca ili dede, zamalterisati, izbetonirati, a to je ulaganje koje sve više ljudi ne može da priušti. Životinji treba ponekad pomoć veterinara, što takođe košta. Svinjac se čisti, svinje se hrane tri puta dnevno najmanje, a i to traži vreme i snagu, rad je svakako besplatan. I ako sve dobro prođe i svinja bude "smeštena" u zamrzivač, kobasice ili sušaru, što deluje kao primamljiva opcija - šta ako porodici bude isključena struja ili uručena tužba za neki drugi neplaćen račun? Mesom iz zamzivača još niko se nije odbranio od izvršitelja.
Ista stvar važi i za kokošinjac: živina jede koncentrat, džak od 10 kilograma staje od 600 dinara i naviše, zavisi od proizvođača, neophodno je redovno hranjenje i održavanje, a na mali broj koka to je veće ulaganje od uštede. Briga o životinjama oduzima i dosta vremena potrebnog za traženje posla.
Uvezli smo preko 11.600 tona svinjskog mesa za šest meseci, a cena našeg - pada
Živina uvek može da oboli i ugine, a to je šteta koju malo koja porodica može sebi da dozvoli u vremenu kad su samo troškovi izvesni. Zato je prazan svinjac ili kokošinjac sve češći prizor. Za retke prilike, obično za slavlja i praznike, ljudi kupuju meso u tržnom centru, bez obzira na sve priče, tačne ili preterane, o nekvalitetnim namirnicama iz uvoza. Najsiromašniji u društvu, nezaposleni i najstariji, u stvari sve ređe i jedu meso. Nekad nemaju ni za papak u pasulju.
Tagovi
Mala gazdinstva Uzgoj stoke za svoje potrebe Svinjac Uzgoj živine Ekološka proizvodnja Trošenje mesa Samačka gazdinstva
Autorka
Više [+]
Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.