Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo u Srbiji
  • 26.12.2019. 16:00

Broj svinja sve manji u Srbiji, a potrošnja svinjskog mesa veća

Iako se u Srbiji u poslednjih pet godina uočava sve manji broj svinja, u isto vreme povećana je potrošnja svinjskog mesa, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/kamonrat
  • 536
  • 94
  • 0

U našoj zemlji u toku godine potrošnja svinjskog mesa u proseku je oko 320.000 tona, što je iznad nivoa proizvodnje. Nasuprot tome, nekoliko godina unazad zabeležen je manji broj svinja u Srbiji, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

“Razlozi za to pored povećanja potrošnje, mogu se naći i u povećanju mase zaklanih svinja, kao i u povećanju broja zaklanih svinja u klanicama. Podsećamo da je od 16. decembra prestala obaveza vakcinacije protiv klasične kuge svinja, a jedan od bitnih razloga za to je i dobijanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja koji bi omogućio neometan izvoz svinja i svinjskog mesa u EU i tranzit kroz zemlje EU za izvoz u Rusku Federaciju, odnosno Carinski savez," ukazuju u ministarstvu.

Ukinuta vakcinacija protiv klasične kuge svinja

Ukidanje vakcinacije svinja doprineće razvoju svinjarstva

Ukidanje vakcinacije svinja protiv klasične kuge omogućiće veći razvoj ove grane stočarstva u našoj zemlji, a zahvaljujući tome moći će dosta i da se uštedi ako se uzme u obzir da je iz budžeta naše zemlje do sada dosta izdvajano za kupovinu vakcina protiv klasične kuge, poručuju u ministarstvu.

"U 2018. godini je za podsticaje za kvalitetne priplodne krmače i nerastove pristiglo 542 zahteva za koje je isplaćeno 236,4 miliona dinara, a u protekloj godini je na ime tova svinja isplaćeno 600,3 miliona dinara na osnovu 4.332 zahteva. U toku 2019. godine su proizvođači u svinjarstvu imali pravo na podsticajna sredstva za kvalitetne priplodne krmače i neraste u iznosu od 15.000 dinara po grlu, što je 5.000 dinara po grlu više nego prethodne godine. Pored toga su mogli da koriste i podsticajna sredstva za tov svinja u iznosu 1.000 dinara po grlu," navode u ministarstvu.

Uvoz svinjetine skočio 200%, izvoz ugrožen zbog epidemije kuge

Nedovoljno domaće proizvodnje, opravdan uvoz sirovina

Broj svinja u Vojvodini u poslednjih pet godina smanjen je za oko 14,1 odsto. U Privrednoj komori Srbije (PKS) navode da je u 2018. u odnosu na 2017. godinu ukupan broj svinja opao za 4,1 odsto.

"Učešće proizvodnje svinjskog mesa u Srbiji, u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje je na nivou od 9,7 odsto. Prema podacima industrije mesa, nezapamćen rast cene sirovina na globalnom nivou nastao je zbog epidemije afričke kuge svinja u velikom broju zemalja, pre svega u Kini koja je najveći svetski proizvođač, ali i uvoznik svinjskog mesa," navode u PKS-u.

U PKS-u ukazuju na to da u našoj zemlji nema dovoljno domaće proizvodnje, te da se sirovine još uvek moraju uvoziti iz inostranstva, prenosi Radio 021.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

021


Tagovi

Svinjarstvo Ministarstvo poljoprivrede Privredna komora Srbije Uzgoj svinja Vakcinacija svinja Izvoz svinja


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.