Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 06.12.2019. 19:00

Uvoz svinjetine skočio 200%, izvoz ugrožen zbog epidemije kuge

Zbog pojave afričke kuge svinja konkretne posledice krajem ove godine osetiće velike mesne industrije, koje poslednjih meseci ne mogu da izvoze meso.

Foto: Depositphotos/firefox
  • 495
  • 23
  • 0

Afrička kuga svinja koja je letos zabeležena i u Srbiji domaćim stočarima je dodatno otežala opstanak na tržištu. Posledice će krajem ove godine osetiti i velike mesne industrije. Oni poslednjih meseci ne mogu da izvoze ni živo meso, ali i prerađevine koje nisu prošle termičku obradu na temperaturi većoj od 80 stepeni Celzijusa. Dakle, sve osim konzerviranih namirnica.

Pojedemo više svinjetine, nego što je proizvedemo 

Izvršni direktor Neoplante Aco Tomašević kaže da je u Srbiji situacija takva da pojedemo više mesa nego što proizvedemo. Prema njegovim rečima Kina je do pre dve godine proizvodila 450 miliona svinja, što je bila polovina svetske proizvodnje. Sada su tu proizvodnju prepolovili, u SAD je ona na 70, u Brazilu na 40 miliona, dok Nemačka i Španija proizvedu po 30 miliona svinja godišnje. Srbija je kako je pojasnio na ispod dva miliona.

"Uz sve to cena raste i mi sada imamo situaciju da je samo u poslednje dve godine uvoz gotovih proizvoda od mesa porastao za 200 odsto," rekao je Tomašević. Istovremeno, velika je razlika u prosečnoj ceni između uvoza i izvoza, gde su proizvodi skuplji i do 50, 60 odsto.

Kritikovao je smanjenje subvencija za stočarstvo, podsetio na neophodno stvaranje teritorija slobodnih od kuge sa kojih bi se moglo izvoziti meso na neka druga tržišta poput azijskog, borbu protiv sive ekonomije, ali i podsticanje ravnopravnijeg položaja domaćih i inostranih proizvođača mesa.

Svinjetina beleži najveći rast izvoza u EU u julu ove godine

Srbija je prošle godine uvezla svinjskog mesa u vrednosti od 76 miliona dolara

I dok je afrička kuga, zbog koje Srbija ne može da izvozi ni tradicionalno dobrim kupcima iz regiona Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, neizlečiva, ono što bi moglo da popravi trenutnu tešku situaciju je ukidanje obavezne vakcinacije protiv klasične svinjske kuge.

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede to bi moglo da se desi polovinom decembra za kada je najavljeno ukidanje vakcinacije protiv klasične svinjske kuge posle tri decenije. Upravo zbog vakcine koja je sve ove godine bila obavezna Srbija nije mogla da izvozi meso u zemlje EU, zbog čega je država u poslednje vreme intenzivirala pregovore i saradnju sa Rusijom, Belorusijom, dok najavljeni izvoz za Kinu još nije počeo, prenosi Danas. 

Agroekonomski analitičar Milan Prostran, kaže da bi izvoz u Kinu mogao da bude trenutno rešenje za tešku situaciju. Po njegovim rečima Srbija je prošle godine uvezla svinjskog mesa u vrednosti od 76 miliona dolara. "Problem je što mi uvozimo od zemalja EU, poput Nemačke, Španije i Danske koje su visoko subvencionisane i samim tim mogu da prodaju meso po povoljnijim cenama,"  pojašnjava Prostran.

Veliki problem za Srbiju je i to što nam nisu otvorena tržišta za izvoz, a čak i kada se ukine vakcinacija, naglašava, još tri godine neće moći da se izvozi dok se meso ne iščisti od antibiotika.

Da li afrička kuga svinja može uticati na izvoz svinjetine u Kinu?

Prvi slučaj afričke kuge svinja u avgustu 

Podsećamo afrička kuga svinja prvi put je u Srbiji registrovana u avgustu mesecu u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke gde je izvršena eutanazija na oko 200 životinja. To područje bilo je proglašeno zaraženim. Zatim je mesec dana kasnije, registrovana i kod tri grla u mestu Srpski Itebej u opštini Žitište u Vojvodini. To je bio prvi zabeležen slučaj afričke kuge svinja u Vojvodini, a dugo je postojala bojazan od toga jer je ova bolest prisutna u Mađarskoj i Rumuniji.

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa, jer to može ubrzati širenje zaraze. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlečiva i to je jedini način kojim se može sprečiti širenje afričke kuge svinja.


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Izvoz mesa Uvoz mesa Cena svinjetine Kina Srbija Aco Tomašević Milan Prostran


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.