Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 09.08.2019. 10:00

Da li afrička kuga svinja može uticati na izvoz svinjetine u Kinu?

Izvoz svinjetine iz Srbije u Kinu trebalo je da bude otvoren od kraja ove godine, kako je navodila srpska vlast. Međutim, zbog sumnje da u našoj zemlji postoji afrička kuga svinja zbog koje je došlo do pomora kineskih svinja, ubijeno je nekoliko desetina svinja iz preventivnih razloga i kako bi se takva situacija sprečila i preduhitrila.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 210
  • 25
  • 0

Nekoliko desetina svinja ubijeno je u dva sela blizu Mladenovca u Srbiji zbog, navodno, opasnosti da imaju afričku kugu. Afrička kuga svinja pojavila se već u susednim zemljama Srbije što predstavlja veliku opasnost za našu zemlju.

Trenutno je ova bolest prisutna kod svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji. Prema procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), prisutnost te bolesti u pomenutim zemljama može dovesti u veliku opasnost ceo Balkan, posebno države u kojima afrička kuga svinja nikada do sada nije bila prisutna.

Podsetimo, u Kini se afrička kuga svinja pojavila krajem prošle godine. U decembru 2018. godine u toj zemlji svinje su obolele od ove bolesti što je dovelo do smanjenja svinja u Kini. Sada ih ima u mnogo manjem broju.

To je dalje imalo veliki uticaj kada su u pitanju cene svinjskog mesa. Vlasti u Kini ocenjuju da će u drugoj polovini ove godine cene svinjetine porasti za 70 odsto. Mnoge zemlje trude se da celu tu situaciju iskoriste na pozitivan način. Jedna od tih zemalja je i naša država.

Do petka poznato da li u Srbiji ima afričke kuge svinja: U Bugarskoj besni epidemija

Kina u prva četiri meseca izgubila veliki broj svinja

Branislav Nedimović izjavio je početkom avgusta da je dogovor sa Kinom po pitanju izvoza svinjetine ostvaren.

"Dogovorili smo izvoz svinjskog mesa bez limita, bez kvota, koliko god možemo da proizvedemo i koliko god oni žele i mogu da kupe, a u pitanju je najveće tržište na svetu, koje najbolje plaća", rekao je nedavno za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Dodao je da je takav dogovor postignut zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije i predsednika Kine.

"Otvaranje kineskog tržišta za svinjetinu, ali i druge poljoprivredne proizvode iz Srbije je posledica političkih dogovora Srbije i Kine i dobrih odnosa predsednika Vučića i kineskog predsednika Sija", naveo je Nedimović.

Ipak, kako piše Nova ekonomija, još uvek se ne zna da li je dogovor takav zapravo zbog velikih gubitaka u Kini izazvanih afričkom kugom svinja. Kina je u prva četiri meseca ove godine izgubila veliki broj svinja. U aprilu je taj broj bio za 21 odsto manji u odnosu na april mesec prošle godine. Kako stručnjaci ocenjuju, do kraja ove godine moglo bi da bude 30 odsto manje ovih životinja u Kini.

Mnoge zemlje bore se za kinesko tržište

Nije samo Srbija počela da izvozi svinjsko meso u Kinu i da se bori za njihovo tržište. Mnoge zemlje, koje imaju mnogo veću i razvijeniju proizvodnju ove grane stočarstva, počele su da se bore za dominantnost na kineskom tržištu kada je u pitanju svinjetina.

Pogođena još jedna farma svinja u Bugarskoj - otkrivena afrička svinjska kuga

Konkretno, Kanada je počela da izvozi u Kinu 80 odsto više svinjskog mesa u odnosu na prošlu godinu, dok je u Argentini 25 fabrika koje se bave obradom svinjetine dobilo dozvole za izvoz od kineske vlade. U planu je i veći izvoz svinjetine iz Evropske unije u Kinu. Ruska kompanija Rusagro, u cilju da osvoji knesko tržište, planira da uloži oko pet milijardi američkih dolara u uzgajanje svinja i obradu mesa u samoj Kini.


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Afrička kuga svinja Kina Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.