Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 07.08.2019. 18:00

Do petka poznato da li u Srbiji ima afričke kuge svinja: U Bugarskoj besni epidemija

Najkasnije do petka biće gotovi rezultati laboratorijskih analiza prema kojima će se znati da li se i u Srbiji pojavila smrtonosna bolest životinja - afrička kuga svinja, od koje ne mogu da obole ljudi. S druge strane inostrani mediji prenose da Bugarska nije uspela zaustaviti širenje ove bolesti.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 1.277
  • 62
  • 0

Zbog sumnje da se pojavila afrička kuga svinja, u dva sela u okolini Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na destine ovih životinja.

Na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu iz predostrožnosti su u tom selu, kao i u Velikoj Krsni, izvršli eutanaziju svih svinja u kontaktnim domaćinstvima.

Srbija je praktično okružena ovom bolešću. Bolest su na farmama i kod divljih životinja već prijavile Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovačka, prenela je Politika

Pogođena još jedna farma svinja u Bugarskoj - otkrivena afrička svinjska kuga

Bugarska nije uspela da zaustavi širenje afričke svinjske kuge

Zamenik ministra poljoprivrede Janko Ivanov priznao je da Vlada nije uspela sprečiti širenje virusa, koji je već zahvatio više od 12 okruga. "Nismo uspeli umanjiti populaciju divljih svinja, koje su, nažalost, gusto koncentrisane u oblastima sa industrijskim farmama", rekao je Ivanov.

Stručnjaci strahuju da će Bugarska zbog ove krize izgubiti kompletan uzgajivački fond od 600.000 svinja. Zvaničnici procenjuju potencijalnu štetu na 1,15 milijardi evra. U zemlji je do sada detektovano više od 30 žarišta bolesti. Do sada je na industrijskim i privatnim gazdinstvima već uništeno oko 130.000 svinja.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je prošlog meseca da će šumarska preduzeća platiti 85 dolara za svaku ubijenu divlju svinju u okviru pokušaja vlasti da umanje njihovo prisustvo u zonama oko žarišta epidemije.

Raste cena svinjskog mesa 

Prošlog meseca Sofija je najavila mere za sprečavanje širenja visoko zarazne bolesti u Bugarskoj, gde gotovo svako domaćinstvo u ruralnim sredinama čuva domaće svinje. Prošle nedelje postavljene su sanitarne zone na 20km (oko 12,4 milje) oko svih registrovanih industrijskih farmi svinja, a vlasti su naredile odstrel svinja koje su uzgajane kod kuće u tim zonama.

Analitičari kažu da je cena svinjskog mesa u Bugarskoj porasla za do 30% za manje od mesec dana zbog epidemije i da bi na jesen mogla porasti za dodatnih 15%.

Bugarska će dobiti 2,9 miliona evra (3,25 miliona dolara) finansijske pomoći EU za borbu protiv bolesti, izjavila je ministarka poljoprivrede Desislava Taneva nakon sastanka s evropskim komesarom za zdravstvo i sigurnost hrane Vitenisom Andriukaitisom u utorak, prenosi Reuters.

Prošlog meseca Andriukaitis je rekao da je "duboko razočaran" naporima bugarskih vlasti da se izbore sa izbijanjem epidemije.

Afrička svinjska kuga izbila i u Slovačkoj, na granici sa Mađarskom

Bugarska zatražila 11 miliona evra za akcije u farmama svinja

Bugarska je takođe zatražila hitnu pomoć u iznosu od 11 miliona evra za akcije koje su već izvedene u industrijskim farmama svinja.

Stručnjaci procenjuju da će epidemija afričke svinjske kuge u Kini zbrisati trećinu kineske industrije proizvodnje svinjetine. Kina nije jedina zemlja na udaru. Bilo je epidemija u Vijetnamu, Kambodži, Mongoliji, Severnoj Koreji i Laosu. Takođe se već proširila na delove centralne i istočne Evrope, a čak je pronađena i u divljim svinjama u Belgiji.


Izvori

Reuters


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Bugarska Farme


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u