Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 30.07.2019. 18:00

Afrička svinjska kuga izbila i u Slovačkoj, na granici sa Mađarskom

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gde nema velikih farmi svinja.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 217
  • 16
  • 0

Afrički svinjski grip izbio je i u Slovačkoj. Kako su javili iz Udruženja Kopa Kogeca, koje je glavno lobističko telo evropskih proizvođača hrane, veterinarska inspekcija obavestila je o izbijanju afričke svinjske kuge u selu Strazne, u istočnoj Slovačkoj, u blizini mađarske granice. Afrička svinjska kuga takođe je prisutna u Mađarskoj, u populaciji divljih svinja.

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gde nema velikih farmi svinja. Utvrđena su četiri sumnjiva slučaja, međutim iako je samo jednom potvrđen virus ASK, svinje su usmrćene na sva četiri gazdinstva.  

Kako bi se sprečilo širenje zaraze, naložena je i eutanazija svinja na području od radijusa od tri kilometra oko izbijanja. Postavljena je i zaštitna zona, a pod nadzorom je i područje od deset kilometara od žarišta.

Pogođena još jedna farma svinja u Bugarskoj - otkrivena afrička svinjska kuga

Podsećamo, u Bugarskoj je otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na severoistoku te zemlje. Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je ranije ovog meseca i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili gazdinstvima u Bugarskoj. Stručnjaci kažu da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak 500.000 svinja moglo biti podvrgnuto eutanaziji. 

Virus Afričke svinjske kuge širi se sa životinje na životinju, na veće udaljenosti vozilima i ljudima, a prenosioci mogu biti i insekti, pacovi pa i upotrebom opreme koja nije dezinfikovana. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Slovačka Epidemija Zaraza


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!