Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi na pčelinjaku
  • 07.06.2021. 10:00

U junu umnožite pčelinja društva, dodajte maticu, suzbijte varou

Posebno treba obratiti pažnju na negu poznijeg roja, jer bez prihrane medom i polenom rezultati razvitka neće biti vidljivi, a najbolje ga je naseliti na ramove sa satnim osnovama i prethodno dobro očistiti od varoe.

Foto: Depositphotos/DarioSz
  • 509
  • 23
  • 0

U junu mesecu nastavljamo sa svim onim poslovima na pčelinjaku koje smo počeli i koje nismo uspeli da završimo u maju. Po pravilu, potrebno je vrcati bagremov med, ali zbog kišnog proleća i izmrzavanja biljke glavne paše, pčelari će imati različite prinose.

Kako je pisao nedavno SPOS, tragedija je u tome što će tek mali broj pčelara imati priliku da izvrca bilo koju količinu bagremovog meda, a mnogi su izašli iz zime sa slabim pčelinjim zajednicama.

Vrlo je bitno obratiti pažnju kako lagerovati zreo med, obavezno ga pakovati u odgovarajuću ambalažu, koju treba hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage, nagoveštava stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Leskovac Nenad Stefanović.

Umnožavanje pčelinjih društava

Drugi najvažniji posao na samom pčelinjaku je umnožavanje pčelinjih društava, društva u ovom periodu dostižu svoj biološki maksimum, pa treba pristupiti umnožavanjanju odnosno deljenju jakih pčelinjih zajednica jer treba nadoknaditi zimske gubitke u prethodnom periodu. Nove zajednice treba formirati što pre, kako bi mogli da iskoriste preostalu pašu za svoj razvoj i pripremili za zazimljavanje na nekih sedam do osam ramova.

Pčelarski radovi krajem maja i u junu

Posebno treba obratiti pažnju na negu poznijeg roja, jer bez prihrane medom i polenom rezultati razvitka neće biti vidljivi, a najbolje ga je naseliti na ramove sa satnim osnovama i prethodno dobro očistiti od varoe. Novoformiranim društvima najbolje je dodati mladu, sparenu maticu.

Dodavanje matice

Stefanović preporučuje da se uzimaju selekcionisane matice iz odgajivačkih centara koji se bave uzgojem naše domaće kranjske matice (Apis mellifera carnica). Imperativ je da se u Srbiji radi isključivo sa autohtonom rasom pčela, pa se moramo truditi da zbog pašnih uslova do maksimuma iskoristimo sva njena genetička svojstva, uz primenu modernih apitehničkih mera.

Dodavanje matice može da se obavi pomoću specijalnog kaveza, uz obaveznu prihranu rastvorom sirupa u odnosu 1:1. U junu je prijem matica uglavnom bolji nego kasnije. Može se dodati jedan dan nakon uklanjanja stare. Matice dobijene tihom smenom su visokokvalitetne samo pod uslovom da potiču od jakih zajednica sa dobrom maticom, koje su dve sezone za redom ostvarile natprosečan prinos.

Kako pripremiti rastvor oksalne kiseline i tretirati pčele od varoe?

Suzbijanje varoe je uobičajeno po oduzimanju bagremovog meda. Primenjuju se uglavnom biološke metode: ram građevnjak, formiranje rojeva, prekid legla na izvesno vreme. Od hemijskih sredstava najviše se koristi tretman mravljom kiselinom.

Na sreću livadska paša u južnim krajevima Srbije (Jablanički okrug, Vlasinsko jezero, Crna Trava i drugo) nije ugrožena, navodi leskovački stručnjak. Visoki prinosi na Vlasinskom jezeru se dobijaju od planinske maline (Rubus idaeus) koja je odlična medonoša, jer po jednom hektaru može dati do 250 kg meda, sa dnevnim unosom od pet do šest kilograma.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Radovi na pčelinjaku Dodavanje matice Umnožavanje društava Bagremova paša Varoa Nenad Stefanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...