Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko suzbijanje varoe
  • 12.12.2020. 16:00

Kako pripremiti rastvor oksalne kiseline i tretirati pčele od varoe?

Preporuka je da koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5 odsto što se postiže mešanjem 35 grama dehidrata oksalne kiseline i jednog litra šećernog sirupa, navodi stručnjak za stočarstvo PSSS Prokuplje Igor Petrović

Foto: Bigstock/kostik2photo
  • 14.896
  • 113
  • 0

Pčelari bi trebalo, ukoliko to do sada nisu uradili, da iskoriste naredni period i obave zimsko suzbijanje varoe u pčelinjim zajednicama oksalnom kiselinom.

Pčelinja društva tretirati rastvorom šećernog sirupa i dehidrara oksalne kiseline pri spoljašnjoj temperaturi od nula do pet stepeni u danima kada je povećana vlažnost vazduha, a pčelinja društva se nalaze u zimskom klubetu bez prisustva pčelinjeg legla, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Prokuplje Igor Petrović.

Koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5 odsto 

Pri tretmanu pčelinjih zajednica strogo voditi računa o koncentraciji oksalne kliseline u rastvoru, kao i dozi koju sistemom nakapanja unosimo u pčelinje društvo. Preporuka je da koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5 odsto što se postiže mešanjem 35 grama dehidrata oksalne kiseline i jednog litra šećernog sirupa (600 grama šećera u kristalu + 600 mililitara destilisana voda + 35 grama dehidrat oksalne kiseline).

Za uspešno prezimljavanje, pčelama obezbedite dohranu sirupom i mir

Šećerni sirup zagrejati na temperaturi od 35 stepeni, sipati u flašu sa velikim otvorom i usuti pomoću levka dehidrat oksalne kiseline. Dobijeni rastvor dobro promućkati sve dok se kristali oksalne kiseline potpuno ne rastvore. Generalna preporuka je u punoj ulici zaposednutoj pčelama nakapati pet mililitara rastvora oksalne kiseline, naglašava Petrović.

Obavezna zaštitna oprema prilikom pripreme rastvora i tretiranja

Međutim moramo voditi računa da je veći broj pčele skoncentrisan u središnjim ulicama, a manji broj u krajnjim, te i količinu rastvora treba da prilagodimo u zavisnosti od koncentracije pčela u tretiranoj ulici. Nakapavanje oksalne kiseline obavlja se između satonoša direktno na pčele i to medicinskim špricom sa produženom plasničnom cevčicom (od sokića) ili nekim drugim aplikatorom koji se može nabaviti na tržištu.

Pri pripremi rastvora i tretiranja pčela oksalnom kiselinom obavezno koristiti zaštitnu opremu (zaštitne rukavice, masku i zaštitne naočare).

Kako se izboriti protiv pčelinjeg krpelja?

Podsetimo, parazitska bolest odraslih pčela i legla koju izaziva krpelj - Varroa jacobsoni postala je veliki problem na mnogim pčelinjacima. U zadnjih 10-15 godina pojavilo se možda preko stotinu lekova, što govori o ozbiljnosti situacije u kojoj su se pčelari našli. Od tih lekova danas se zadržalo jedva oko dvadesetak, ali još uvek ni jedan od njih u potpuno ne uništava varou, a u novije vreme se preporučuju mravlja i oksalna kiselina kao lek u borbi protiv varoe.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Varoa Pčelarenje Lek Pčele Igor Petrović Oksalna kiselina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu