Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 04.08.2020. 08:00

Kako se izboriti protiv pčelinjeg krpelja?

Zašto je neophodno tretirati pčele protiv varoe krajem jula - početkom avgusta? Jer matica od 15. avgusta pa do kraja polaganja jaja snese oko 15.000 jaja iz kojih se izlegu jesenje pčele, koje ulaze u zimu i koje treba da odneguju prolećno leglo, naglašava stručnjak za voćarstvo PSSS Leskovac Nenad Stefanović.

Foto: Bigstock/wedmov
  • 1.753
  • 55
  • 0

Parazitska bolest odraslih pčela i legla koju izaziva krpelj - Varroa jacobsoni postala je veliki problem na mnogim pčelinjacima. U zadnjih 10-15 godina pojavilo se možda preko stotinu lekova, što govori o ozbiljnosti situacije u kojoj su se pčelari našli. Od tih lekova danas se zadržalo jedva oko dvadesetak, ali još uvek ni jedan od njih u potpuno ne uništava varou, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Leskovac Nenad Stefanović.

Pripremite pčelinja društva u avgustu za sledeću sezonu

Kako smo ranije pisali, varoa je invazivna parazitska bolest larvi, lutki i odraslih pčela koju prouzrokuje (krpelj) varoa. To je veliki krpelj vidljiv golim okom, telo je prekriveno ovalnim veoma tvrdim hitinom. Ženka je smeđe - crvenkaste do kestenaste boje, duga 1.0 - 1.7 mm, a široka 1.5 -1.9 mm. Čitavo telo je ovalno, spljošteno i nazubljeno, pokriveno veoma sitnim dlačicama.

Tretman kad se skinu svi nastavci

Obavezan tretman protiv varoe treba započeti krajem jula ili početkom avgusta kad se skinu svi nastavci sa medom. Veoma bitna stvar je da su prethodne generacije pčela imale tolerantnu zaraženost (ne više od jedne varoe na 100 pčela). Najnovija ispitivanja pokazuju da količina vitelogenina, najbitnijeg proteina u hemolimfi pčela što se tiče zimovanja, opada, ukoliko je zaraženost većeg stepena.

Ukoliko je veća zaraženost varoe smanjuje se i količina vitelogenina kod pčela, što može skratiti život pčela. Takođe je utvrđeno da je varoa vektor virusa deformisanih krila kod pčela. Postoji veliki broj lekova koji se koriste za suzbijanje varoe.

Koji su lekovi registrovani protiv varoe?

Amitraz je najviše korišćen kao lek u borbi protiv varoe, ali se zna da amitraz deluje kancerogeno, mutageno (deluje na nasledne osobine pčela). Još se upija u med, polen i vosak. Veliki nedostatak ovog preparata jeste i taj što se pčele moraju tretirati više puta, zbog toga što se varoa nalazi na pčelama u manjoj meri, a veći deo je u leglu (4-10 puta na svakih 3-4 dana), ističe leskovački stručnjak.

Efikasan, ali zabranjen u EU

Međutim, ovakvo tretiranje pčela uništi varou u relativno visokom procentu, ali istovremeno ostavi posledice po imunološko i biološko zdravlje pčela i matice. Ovakav način tretiranja je i dalje dosta zastupljen iako je zabranjen u zemljama EU.

U novije vreme se preporučuju mravlja i oksalna kiselina kao lek u borbi protiv varoe. Mravlja se inače koristi tako što se kartoni veličine 20x30x0,2 cm natapaju u 20 ml 65-oprocentne mravlje kiseline. Ovako natopljeni kartoni ovom kiselinom stavljaju se u košnicu u periodu kada ima legla. Kod njene primene moraju se ostvariti odgovarajući uslovi, da ne bi došlo do gubitka matice.

Jesenje pčele moraju biti zdrave

Leto mora biti široko 35 cm, temperatura spoljne okoline ne sme biti veća od 30 stepeni, a optimalni rezultati se postižu na temperaturi ispod 27 stepeni. Zašto je neophodno tretirati pčele protiv varoe krajem jula - početkom avgusta? Jer matica od 15. avgusta pa do kraja polaganja jaja snese oko 15.000 jaja iz kojih se izlegu jesenje pčele, koje ulaze u zimu i koje treba da odneguju prolećno leglo, naglašava Stefanović.

Pčelinjak - poslednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

Zato one moraju biti zdrave, odnosno oslobođene od varoe. Zbog toga, najvažnije tretiranje pčela protiv varoe treba da bude u prvoj polovini avgusta, sa 4-5 puta u razmaku od po 3-4 dana. Posebno je značajno tretiranje pčela u oktobru i novembru, kada u košnici nema legla, odnosno kada je sva varooza na pčelama.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pčelinji krpelj Varoa Nenad Stefanović Tretiranje Oksalna kiselina Mravlja kiselina Priprema pčelinjaka Prezimljavanje pčela


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da je na teritoriji srednjeg Banata zasejano najviše suncokreta u čitavoj Srbiji? Opet taj isti suncokret izuzetno nepovoljno utiče na zemljište. Kako i na koji način otkriva iskusni južnobanatski ratar Jaroslav Holik iz Pad... Više [+]