Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambrozija
  • 05.08.2018. 11:00

Čupajte ambroziju koja guši poljoprivredne useve i alergičare

U slučaju da ambroziju ne koristite kao lek, redovno je čupajte sa korenom ili, ako je na većim površinama - barem pokosite.

Foto: Pixabay/jofoto
  • 1.075
  • 52
  • 0

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) predstavlja opasan jednogodišnji korov koji brzo raste, obično do 150 cm visine, a čije seme zadržava klijavost i do 40 godina. Stabljika joj je razgranata, četvrtastog preseka i obrasla je dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto deljeni. Cvetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhovima stabljike i bočnih grana. 

Ugrožava žitarice, mahunarke, heljdu, suncokret, šargarepu

Kako smo već pisali, kao veoma jak kompetiror, ambrozija stvara brojne probleme u poljoprivrednoj proizvodnji. Biljka se odlikuje velikom i bujnom nadzemnom masom, snažnim korenovim sistemom. Svojom robusnom biljkom ambrozija guši useve, zasenjuje mlade biljke, smanjuje prinos i može u potpunosti da uništi usev. Za razvoj su joj portebne velike količine hraniva i vode. Zbog ovih potreba ambrozija isušuje i osiromašuje zemljište. Za formiranje jedinice suve materije koristi dva puta više vode od žitarica. Najčešće su ugroženi od ambrozije usevi žitarica, mahunarki, heljde, suncokreta, šargarepe.

Ambrozija - korov, alergen i lek

Uništavajte ambroziju dok ne počne cvetanje

Ambrozija niče polovinom aprila, dok sa cvetanjem počinje sredinom jula. Cvetanje traje sve do početka prvih mrazeva. Ambrozija proizvodi pelud u velikim količinama, koji je jedan od najjačih poznatih alergena.

Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrab kože i sluznice, te pojačano suzenje očiju. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma. Zbog toga se apeluje na poljoprivrednike, kao i na vlasnike, odnosno korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina, da uništavaju ovaj korov, po mogućnosti dok još nije počela njegovo cvetanje. 

Pelet za grejanje - od ambrozije

Na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka, ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cele biljke zajedno sa korenom. Na većim površinama preporučuje se košenje biljaka tik iznad zemljišta (do 5 cm od zemlje), a što je poželjno uraditi pre cvetanja ambrozije, kako bi se sprečilo širenje peluda i stvaranje semena. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama po mogućnosti treba tretirati odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namenu.  Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mera podrazumeva se održavanje površina u nezakorovljenom stanju.


Tagovi

Ambrozija Alergen Pelud Uništavanje ambrozije Simptomi alergijskog rinitisa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.