AgroKlub.rs

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Eko proizvodnja » Pelet za grejanje od - ambrozije

Pelet za grejanje od - ambrozije

Prerada ambrozije

Pelet za grejanje od - ambrozije

Datum: 10.12.2017. 19:00 |

1

Kategorija:

Eko proizvodnja

Rade Vujić je na ideju da ambroziju koristi za grejanje došao kada je od ovog korova štitio usev soje.

Velika porodična kuća Rade Vujića iz Sitneša kod Srpca u Republici Srpskoj, verovatno je jedini objekat uclom regionu koji se zagrejava pomoću sagorevanja gotovo neuništive korovske biljke ambrozije ili fazanuše (Ambrosia artemisifolia).

Nakon rađanja ideje, Rade je utrošio dve godine na konstruisanje i doradu inije za mlevenje ambrozije i pravljenje peleta za loženje.

Tona peleta oko 2.000 dinara

Nailazio je često na prepreke i gotovo nerešive enigme, ali nije zastao.

"Nije to baš išlo lako, bilo je problema, ponešto nije radilo kako treba, zaglavljivala se sirovinska masa, vezivo nije funkcionisalo i tako redom. Bio sam uporan, nisam odustajao i tako sam, u pravo vreme usavršio svoju proizvodnu liniju u šupi, gde po potrebi sam sebi napravim dovoljne količine peleta", kaže Rade Vujić.

Ove godine tona klasičnog peleta od drveta na tržištu dostiže cenu i preko 30.000 dinara (500 KM), a pelet iz Radine radionice je višestruko jeftiniji. Rade tvrdi da ga tona peleta od ambrozije košta maksimalno 1.835 dinara (30 KM).

"To je cena struje i ništa više. Ambrozije, biljke koju svi nastoje iskoreniti, ali u tome ne uspevaju, ovde ima na sve strane. Dakle, sirovina za moju peć raste ispod prozora po celom polju, na sve strane je ima, pa zato nema razloga za brigu", kaže Vujić.

Došao na ideju štiteći soju od ambrozije


Spremio nekoliko tona peleta

Ovaj vredni izumitelj došao je na ideju da ambroziju koristi za grieanje kada je obrađivao usev soje, spasavavši ga od bujnog korova. Za vezivo, umesto industrijskih lepkova, koristi mekinje i brašno lošijeg kvaliteta.

"Jedini problem sa kojim se suočavam su malo veće količine pepela. Ali zato kuću grejem neprekidno po celu noć i dan, ne štedećei pelet."

Uskladišitio nekoliko tona peleta

Pošto se ambrozija ne sme i ne može uzgajati, a stvara nesagledive štetne posledice po ljudsko zdravlje, ekologiju i poljoprivredu, Rade Vujić smatra da bi trebao dobiti subvencije od opštine ili države.

"Tokom leta i jeseni pokosim na desetine dunuma polja obraslih ambrozijom. Dakle, uništavam ovaj korov. Ukoliko bi još neko napravio ovakvo postrojenje, jasna je računica o koristi za čitavu sredinu. Kada bih dobio subvencije, dalje bih usavršavao ovu liniju, možda bih proizvodio pelet i za tržište", kaže Rade Vujić.

Za sada je Vujićeve peletirka za preradu ambrozije jedina u regionu. Ovaj vredni domaćin se ne boji zime, jer je proizveo i uskladištio nekoliko tona ovog ekološki prihvatljivog peleta. Savetuje i druge majstore i poljoprivrednike da koriste fazanušu za grejanje, jer joj osim stabljike, koja je robusna, odlično sagorevaju i list i seme. Spreman je, kako kaže, na saradnju i na pružanje saveta za omasovljenje ove humane ekološke ideje.

Foto: Boško Grgić

Broj pregleda članka: 3785; Uspešnost članka: 386.25

Tagovi: Prerada ambrozije

Ključne reči članka: pelet, za, grejanje, od, ambrozije, peleta, ambrozije, vujić, pelet, nekoliko, dinara, tona peleta, rade vujić


Boško Grgić

Svi tekstovi autora

Autor Boško Grgić

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.