Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije Rusiji
  • 13.03.2022. 07:30

Da li će izostati embargo na đubriva iz Rusije?

Nepoznanica je da će sankcije uvedene oligarsima značiti da će roba proizvedena u njihovim fabrikama automatski biti podvrgnuta sankcijama i neće moći da se plasira na tržište EU.

Foto: Depositphotos/irisphoto11
  • 274
  • 51
  • 0

Evropsko tržište đubriva je pod pritiskom usled sukoba u Ukrajini. Kompanije su najavile smanjenje proizvodnje zbog nedostatka sirovina koje su uglavnom uvozili iz Rusije i Ukrajine.

Veliki broj ruskih kompanija koje posluju sa sirovinama i đubrivima je u prethodnom periodu kupovao ili nastojao da kupi evropske fabrike za preradu. Radoslav Ivanski analizirao je ove odnose za poljski portal Farmer.

Upitno preuzimanje grupe Borealis?

On navodi da je početkom februara ove godine postignut sporazum između EuroChem AG i Borealis grupe, o čemu smo pisali i na Agroklubu. EuroChem je ruski gigant koji je na prvom mestu među proizvođačima azotnih đubriva u Rusiji. Borealis je takođe proizvođač azotnih, pod kontrolom austrijskog OMV-a. Prema dogovoru, ruska kompanija je trebalo da preuzme Borealis, a transakcija, čija je vrednost procenjena na 455 miliona evra, trebalo bi da se izvede u drugoj polovini 2022. godine, nakon što je odobre evropske antimonopolske vlasti, o čemu je pisala Ivona Višnjevska, analitičarka Centra za istočnjačke studije.

Grupa Borealis ima proizvodne kapacitete u Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, kao i prodajnu i distributivnu mrežu. Ovaj koncern je u 2020. godini prodao 3,9 miliona tona proizvoda, a prihodi su iznosili 908 miliona evra. Osim đubriva, važan je i proizvođač polimera koji se koriste u mnogim sektorima privrede. EuroChem bi preuzimanjem Borealisa iskoristio situaciju na tržištu gasa u Evropi. Sada su cene još više porasle i profitabilnost proizvodnje đubriva u Evropi biće vrlo niska.

Rusija je jedna od najvećih proizvođača mineralnih đubriva na svetu ( Depositphotos/kyrychuk_v.mail.ru) 

Ruska kompanija može da ima problema sa pronalaženjem kupaca za svoja đubriva zbog sankcija i pristupa evropskih potrošača. To je posebno izraženo u slučaju proizvodnje koja je stacionirana u Rusiji gde su cene gasa veoma niske. Osim u matičnoj zemlji kompanija ima postrojenja u Kazahstanu, Belgiji i Litvaniji. U 2020. godini prodala je više od 25 miliona tona proizvoda, uključujući 8,9 miliona tona azotnih đubriva, a ukupni prihod iznosio je 6,2 milijarde dolara. Registrovana je u Švajcarskoj, a sva proizvodnja se zasniva na fabrikama na istoku. Kompanija pripada ruskom milijarderu Andreju Meljničenku koji je uvršten na listu zapadnih sankcija, a to može blokirati njegovo preuzimanje grupe Borealis.

Višnjevska je navela da je EuroChem ojačao svoje prisustvo na globalnom tržištu, u najatraktivnijim poljoprivrednim regijama.

Još jedan ruski hemijski gigant je UralChem, koji pripada Dmitriju Mazepinu čije se bogatstvo procenjuje na 1,3 milijarde dolara. Kompanija je najveći ruski proizvođač amonijum nitrata.

Ruski resursi su vredni milijarde dolara

Nafta, gas i sirovine za ovu proizvodnju godinama su donosili ruskim oligarsima i Ruskoj Federaciji milijarde profita. Bogatstvo zemlje skriveno ispod površine zemlje učinilo ju je jednom od najvećih proizvođača mineralnih đubriva na svetu.

Zapadni svet govori o sankcijama uvedenim Rusiji i njenim oligarsima zbog nafte i gasa. Amerikanci su već zatvorili svoje tržište za ove proizvode, dok zemlje Evropske unije još pričaju o tome. Ivanski u svojoj analizi pita šta je sa zabranom na uvoz đubriva iz Rusije i Belorusije i da li je njihovo nametanje uopšte moguće.

Pre nekoliko dana ruski mediji su objavili da je Kremlj dao instrukcije ruskim proizvođačima đubriva da ih ne prodaju van Rusije. Nepoznanica je hoće li sankcije uvedene oligarsima značiti da će roba (na pr. azotna đubriva) proizvedena u njihovim fabrikama automatski biti podvrgnuta sankcijama i neće moći da se plasiraju na tržište Evropske unije. Višnjevska je rekla da zabrane koje su im izrečene tiču njihove imovine, njihovi udeli u preduzećima ili računi su zamrznuti.

"Sredstva mogu stići, ali nemaju pristup njima, mogu se naravno povući iz deonica kompanije i skinuti problem s nje. Da bi se blokirao uvoz, takvo ograničenje bi se moralo da se uvede na nivou EU što trenutno nije slučaj."


Tagovi

Sankcije Rusija Đubrivo EuroChem Borealis Embargo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D