Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 17.02.2022. 18:00

Proizvodnja đubriva: Ruski EuroChem za 455 miliona evra preuzima austrijski Borealis?

Borealis je vodeći evropski proizvođač azotnih đubriva sa sedištem u Austriji. Tri pogona ima u Francuskoj, a po jedan u Nemačkoj i Austriji te više od 50 distribucionih tačaka širom kontinenta.

Foto: Depositphotos/frantic00
  • 787
  • 139
  • 0

EuroChem grupa, među vodećim globalnim proizvođačima đubrivima, ušla je u ekskluzivne pregovore o preuzimanju poslovanja sa azotom grupe Borealis, vrednog 455 miliona evra

Sedište u Švajcarskoj, proizvodnja u Rusiji

Borealis je vodeći evropski proizvođač azotnih đubriva sa sedištem u Austriji. Tri pogona ima u Francuskoj, a po jedan u Nemačkoj i Austriji te više od 50 distribucijskih tačaka širom kontinenta koji na godišnjem nivou isporučuju oko četiri miliona tona svojih proizvoda u zemlje zapadne, srednje i jugoistočne Evrope gde je promet proizvoda uglavnom vezan uz reku Dunav. Njihov godišnji prihod iznosi 908 miliona evra. 

"Preuzimanje Borealisovog poslovanja s azotom u naš portfelj, nakon dogovora, značajno će nam ojačati uporište na tako ključnom tržištu kao što je Evropa", rekao je izvršni direktor EuroChem grupe Vladimir Raševskij.

Sklapanje ugovora očekuje se u drugoj polovini godine. 

Iz ove grupacije osim što tvrde da su najveći svetski proizvođač đubriva, navode da su i jedna od samo tri kompanije s proizvodnim kapacitetom na globalnom nivou za sve tri primarne grupe hranljivih materija: azot, fosfat i kalijum karbonat (potašu). Kako ističu na svojim stranicama, ova vertikalno integrisana firma širi svoje proizvodne i distribucijske kapacitete u ključnim regijama širom sveta. Iako im je sedište u Švajcarskoj, njihovi ključni proizvodni pogoni nalaze se u Rusiji, Belgiji, Kazahstanu i Litvaniji. 

Širenje i u Latinskoj Americi

Na svojim stranicama objavili su kako beleže rekordan rast EBITDA (dobit pre kamata, poreza, amortizacije) za fiskalnu 2021. godinu, od 127 odsto, a iznosila je 3,9 milijardi dolara. Prodaja im je porasla za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 10,2 mlrd.$.

U 2021. su povećali proizvodnju potaše na 2,6 miliona tona u fabrikama "Usolsky" i "VolgaKaliy" i potpisali dva ugovora o kupoprodaji deonica u Brazilu - rudnika i fabrike fosfata "Serra do Salitre" i distribucijskog posla firme za proizvodnju đubriva Heringer. 

Većinski vlasnik EuroChema je Andrej Melničenko koji je Forbes prošle godine svrstao među deset najbogatijih ruskih biznismena čije je vlasništvo tada procenjeno na 17,9 milijardi dolara. Trenutno, njegovo bogatstvo "teško je" 27,6 milijardi dolara zauzima 105. mesto.

Visoke cene đubriva i u 2022.?

Ističu da su prošlu godinu uprkos visokim cenama gasa i političkim previranjima povećali prodaju za šest odsto, na 27 miliona tona. Prodaja azota rasla im je za četiri odsto, fosfata 17 odsto, a kalijum karbonata (potaše) 15 odsto.

Kada je reč o izgledima tržišta u 2022., navode da uprkos geopolitičkim napetostima, važnost agrara i sektora đubriva za globalnu sigurnost hrane, daje povoljne naznake. Ističu da visoke cene žitarica jačaju poljoprivrednike i podstiču potražnju za svim đubrivima.

"Trgovinski izvozni protekcionizam i sankcije, ograničavaju globalne trgovinske tokove i količinu snabdevanja, dok neviđeno visoki troškovi gasa i energije povećavaju granične troškove proizvodnje. Iako se očekuje da će neki od tih tržišnih pokretača popustiti tokom 2022., oni i dalje uzrokuju više cene đubriva u 2022. u odnosu na 2021.", zaključuju u svom saopštenju. 


Tagovi

EuroChem Borealis Tržište đubriva Vladimir Raševskij Andrej Melničenko Preuzimanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.