Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusko đubrivo
  • 07.03.2022. 12:00

Rusija će obustaviti izvoz đubriva? Gasi se ukrajinski Cherkasy Azot

S obzirom na situaciju na tržištu, rast cena, nedostatak đubriva i sirovina za proizvodnju, ova najnovija, za sada preporuka još više će podići cene i negativno uticati na globalni agrar.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 1.314
  • 385
  • 0

Rusija bi mogla obustaviti izvoz đubriva, što bi moglo znatno da utiče na već narušenu ponudu na globalnom tržištu. Tamošnje ministarstvo industrije i trgovine preporučilo je u petak obustavu izvoza đubriva sve dok se ne nastave normlane usluge prevoza u i iz Rusije koja je već pogođena mnogim sankcijama, navodi The Wall Street Journal

Ta je zemlja prema podacima Geološkog zavoda SAD-a U 2017. godini bila odgovorna za 18 odsto tržišta kalijum karbonata, 20 odsto izvoza amonijaka i 15 odsto uree. Početkom februara ove godine je već privremeno zabranila izvoz amonijum nitrata, a sve kako bi se njihovi poljoprivrednici obezbedili za predstojeću prolećnu žetvu.  

S obzirom na situaciju na tržištu, rast cena, nedostatak đubriva i sirovina za proizvodnju, ova najnovija, za sada preporuka još više će podići cene i negativno uticati na globalni agrar. 

Rastu cene đubriva širom sveta - kraj se ne nazire?

Takođe, nekoliko velikih brodarskih kompanija, uključujući najveće svetske operatere kontejnerskih brodova, AP Moller-Maersk A/S i Mediterranean Shipping Co., privremeno je obustavilo usluge ruskim lukama. 

Ukrajinske luke pod paljbom, gasi se Cherkasy Azot

Pored toga, ukrajinske luke na Crnom moru su u središtu ruske invazije na Ukrajinu. Luka Herson koja se nalazi na reci Dnjepar vrlo je važna za povezivanje rečnog i morskog transporta, ali taj je grad pao u ruske ruke još u četvrtak, 3. marta. Na udaru su Odesa, Mariupolj, a noćas je krenulo i bombardovanje važne luke Nikolajev.

Prema informacijama koje navodi Fertilizer Daily, jedno od najvećih hemijskih preduzeća u Ukrajini, Cherkasy Azot gasi se. Ono proizvodi amonijak, amonijum nitrat, ureu. U 2020. proizveo je 66,8 hiljada tona amonijaka, 58,2 hilj. t. amonujum nitrata i 44,4 hilj.t uree.

Rekordna cena bezvodnog amonijaka

Zbog svega ovoga, poljoprivrednici u Evropi, ali i širom sveta ne mogu da dobiju već ugovorene količine đubriva. Pritom cene rastu pa je tako cena bezvodnog amonijaka koji je ključan u uzgoju kukuruza, dostigla rekordnih 1492 dolara po toni.

Svaki dalji rast povećao bi inflatorne pritiske na farmere, koji već plaćaju znatno više cene za gorivo, herbicide, druge hemikalije, seme i radnu snagu. 


Tagovi

Rusko đubrivo Cene Rat u Ukrajini Crnomorsko tržište Cena đubriva Izvoz đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.