Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amonijum nitrat
  • 04.02.2022. 18:00

Rusija zabranila izvoz amonijum nitrata - plaše se nestašice?

Rusija čini do 45 odsto svetskog izvoza amonijum nitrata, čija je cena na svetskom tržištu povećana do 3,5 puta.

Foto: Depositphotos/bborriss.67
  • 489
  • 120
  • 0

Rusija je ovaj mesec uvela zabranu izvoza amonijum nitrata, veštačkog đubriva, i to na dva meseca, do 2. aprila. Reč je o privremenoj meri koju je donela njihova Vlada.

"Preostale količine mogu biti izvezene kada ruske kompanije budu osigurane odgovarajućim količinama amonijum nitrata i kada potražnja na domaćem tržištu bude zadovoljena", izjavio je prvi potpredsednik Vlade Andrej Belousov

Odluka je doneta kako bi se domaći poljoprivrednici obezbedili tom vrstom đubriva za predstojeću prolećnu setvu, piše fertilizerdaily. Veća potreba za njim pojavila se u brojnim regijama Rusije, posebno u severnokavkaskom i južnom federalnom okrugu. 

Rusija čini do 45 odsto svetskog izvoza amonijum nitrata, piše then24. Njegova cena na svetskom tržištu je povećana za 2,5 do 3,5 puta u odnosu na prošlu godinu, zbog, kako znamo, visoke cene gasa i iznosi oko 366 dolara po toni

Oprez zbog nestašice 

Zabrinjava ih ova situacija, ali i to što su evropski proizvođači drastično smanjili proizvodnju. Nestašica bi dovela do pada prinosa u zemlji koja je prvi svetski izvoznik i snabdevač žitaricama. 

Uzgajanje žitarica u Rusiji raste - klimatske promene im pomažu

Tamo je porasla i potražnja za organskim đubrivom od živine i stoke. Velika poljoprivredna gazdinstva su prošle godine prodala polovinu svojih zaliha koje su ranije koristili na svojim poljima. 

Kako znamo, ovih dana kupuju i belorusku kalijumovu so, potašu koja zbog sankcija Belorusiji u EU zemlje neće doći do 1. aprila. 

Granulisano đubrivo

Inače, amonijum nitrat se proizvodi neutralizacijom azotne kiseline amonijakom. Reč je o granulisanom đubrivu koje u dodiru sa vodom lako prelazi u tekuće.

Optimalna granulacija osigurava dobro raspršivanje po zemlji i uravnotežen razvoj useva. S jedne strane osigurava sav azot potreban biljci, a s druge, dovoljnu količinu tog elementa za optimalan rast i razvoj useva tijekom cele godine. Naročito se koristi u prihrani žitarica, pašnjaka, voćnjaka.


Tagovi

Amonijum nitrat Zabrana Rusija Izvoz Granulisano đubrivo Cena Nestašica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.