Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalijumova sol
  • 03.02.2022. 15:00

Dok Zapad sankcioniše Belorusiju, njihovo đubrivo odlazi u Rusiju i Indiju

Pošiljke koje stoje u Litvaniji, preusmerene su u ruske luke, a sa Indijom se pregovara oko cene.

Foto: Depositphotos/kyrychuk_v.mail.ru
  • 872
  • 184
  • 0

Nakon što su međunarodne sankcije uvedene Belorusiji obustavile isporuku kalijumove soli, zvane potaša zbog čega je norveška kompanija Yara za proizvdnju đubriva ostala bez sirovine, iz te zemlje dolazi vest da će ova roba biti isporučena preko ruskih luka, o čemu je izvestio portparol Kremlja, Dmitrij Peskov na konferenciji za medije. 

Pošiljke su preusmerene iz litvanske u ruske luke, navodi Reuters, budući da Litvanija ne dopušta korišćenje svoje železnice za isporuku đubriva koje proizvodi državna kompanija "Belaruskali" te izvozi preko svoje filijale "Belarus Potash Company" (BPC). Ona je drugi svetski proizvođač te sirovine koja čini važan izvor inostranih prihoda. Kako znamo, sankcije koje su uveli SAD i EU kao odgovor na politiku beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, trajaće do 1. aprila. 

BPC izvozi i u Brazil i Indiju

Saveznik te zemlje je Rusija, ali problem predstavlja to što njene luke na Baltičkom moru nemaju dovoljno slobodnog kapaciteta za 12,5 miliona tona koliko Belaruskali proizvede godišnje.

Osim u Rusiju, BPC izvozi i u Kinu, Brazil i Indiju. Upravo Indija planira da kupi milion tona ovoga đubriva, a prema navodima Reuters-a, sugerisali su BPC-u da otvori račun u državnoj indijskoj banci u rupijama jer zbog restrikcija ne može da trguje u dolarima i evrima. 

Kalijumova so deo je NPK formulacije (Foto: Depositphotos/belchonock)

U Evropskoj komisiji kažu da Indija ne pripada grupi zemalja koje koje su se odlučile za zabranu pa da je na njima odluka hoće li poslovati s opresivnim, nelegitimnim režimom.

"Sankcije EU su obavezujuće za zemlje članice i one koje su se s njima uskladile", izjavio je portparol EU. 

Kada je reč o Indiji, ona i inače ovu sirovinu osigurava uvozom, a jedna petina, od četiri do pet miliona tona ukupno godišnje, dolazi iz Belorusije. Za ovu pošiljku očekuju popust budući da je u toj zemlji došlo do velikog rasta cena, nakon što su porasle one za đubriva. Stoga subvencionišu kupovinu uvoznog kako bi ga učinile pristupačnijim svojim poljoprivrednicima, za što su ove godine izdvojili 14 milijardi dolara. 

Dogovaraju cenu

Za sada se raspravlja o ceni. Prošle godine je BPC pristao da isporučuje kalijumovu so Indiji za iznos od 247 dolara po toni, ali su kasnije pregovarali za 280$/t. Inače se ta roba trguje za 650 $/t na spot tržištima, ali godišnje ugovorne kupnje radile su Indija, Kina, Brazil i drugi veliki kupci obično su se obavljali po nižim cenama. 

Ipak, one su za Indiju prošle godine bile previsoke zbog čega je uvoz te robe u finansijskoj godini 2021./22. pao za 47 odsto, u odnosu na isto razdoblje godine pre. Uz Belorusiju, ključni dobavljači su im Kanada, Rusija i Izrael. 


Tagovi

Potaša Kalijumova so Belorusija Sankcije Đubrivo Rusija Indija Cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.