Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 11.01.2022. 18:00

Yara morala da obustavi kupovinu sirovine za đubrivo iz Belorusije

Sve će ovo imati negativne posledice na poljoprivredne proizvođače jer će neminovno doći do povećanja cena đubriva i troškova proizvodnje, a posledično i do povećanja cena hrane čime će biti pogođeni krajnji potrošači.

Foto: Depositphotos/htanak
  • 1.628
  • 195
  • 0

Kao da nisu dovoljne turbulencije u vezi sa visokim cenama đubriva, vest da norveški proizvođač Yara obustavlja kupovinu kalijumove soli, zvane i potaša iz Belorusije, ne uliva ni malo nade. Do ove odluke došli su zbog međunarodnih sankcija uvedenih toj zemlji, a obustava će trajati do 1. aprila

Yara je glavni kupac državne kompanije "Belaruskali", a koja je među vodećim svetskim proizvođačima te sirovine koja čini važan izvor inostranih prihoda za Belorusiju, navodi Reuters

Ponovo rast cena đubriva?

Naravno, sve će ovo imati negativne posledice na poljoprivredne proizvođače jer će neminovno doći do povećanja cena đubriva i troškova proizvodnje, a posledično i do povećanja cena hrane čime će biti pogođeni krajnji potrošači.

Inače, kalijumova so iz Belorusije se najviše koristi za proizvodnju đubriva, ali i sapuna, izbeljivanje tekstila, proizvodnju stakla.

U saopštenju koje stiže iz Yare kažu da je njihova dosadašnja kupovina bila potpuno u skladu sa sankcijama, ali da je ipak moralo da dođe do obustave. Reč je o tome da drugi delovi snabdevenog lanca, kao što su logistika i finansijske usluge, zaustavljaju svoje trgovinske odnose s Belorusijom, zbog čega je i ova kompanija morala da se odluči na takav korak. Stoga moraju da traže alternativne izvore snabdevanja. 

Devet dobavljača

Inače, kalijumovu so nabavljaju od devet dobavljača širom sveta.

"Nastavljamo s mapiranjem alternativnih opcija kako bismo mogli da odgovorimo na poremećaje u lancu snabdevanja", rekao je potpatrol kompanije u kojoj se nadaju da će se ova obustava ipak biti prekinuta prvim danom aprila. 

Zapad, a tu se prvenstveno misli na SAD i Evropsku uniju, uvele su sankcije optuživši beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za nameštanje predsedničkih izbora 2020. Sve je kulminiralo zbog, kako je u novembru izjavio visoki predstavnik EU-a za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borel, instrumentalizacije migranata u političke svrhe. 


Tagovi

Yara Proizvodnja đubriva Cena đubriva Belorusija Norveška Kalijumova so


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃