Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beloglavi sup
  • 11.04.2019. 18:00

Dobrila se vraća kući: Zalutali beloglavi sup avionom stiže iz Turske

Nakon dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica konstantno vraćala, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu u Srbiji.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije
  • 320
  • 19
  • 1

Zajedničkim nastojanjima predstavnika državnih i stručnih ustanova i organizacija Srbije i Turske omogućeno je da se ostvare svi preduslovi za siguran povratak jedinke beloglavog supa nazvane Dobrila, ptice koja je iz Srbije odletela u Tursku.

Nakon dugog leta, onemoćaloj i izgladneloj ptici meštani u Turskoj su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se ptica konstantno vraćala, privremeno je zbrinuta, i započelo se sa akcijom njenog povratka u zemlju porekla, u matičnu koloniju na Uvcu u Srbiji.

Uz pomoć ambasadora Turske u Srbiji besplatan prevoz ptice iz Urfe 

U organizaciju prenosa jedinke, kako saopštava Zavod za zaštitu prirode Srbije uključile su se sve relevantne institucije iz Srbije i Turske u cilju obezbeđivanja neophodnih CITES dozvola u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore, kao i transporta, kako iz Turske do Srbije, tako i od aerodroma u Beogradu do njene kolonije u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac". Osim toga, tokom svog puta Dobrila će imati neophodan stručni i veterinarski nadzor.

Posredstvom Ambasade Turske, i uz pomoć ambasadora Republike Turske u Srbiji, njegove ekselencije Tanžu Bilgiča (Tanju Bilgic), turska avio kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak 12. aprila, u kasnim popodnevnim satima.

Proceduru povratka ptice obaviće Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u skladu sa merama koje je Zavod za zaštitu prirode propisao. Ptica će po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu prvo proći carinsku i veterinarsku kontrolu, nakon čega će direktno biti prenesena u prihvatilište (volijeru) u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac".

U poslednjih 17 godina više od 200 slučajeva trovanja ptica grabljivica

Tokom boravka ptice u prihvatilištu neophodan veterinarski nadzor

Pre zbrinjavanja ptice biće izvršen veterinarski pregled, na osnovu koga će biti urađen odgovarajući izveštaj, a zatim i dalje stručno praćenje tokom boravka u prihvatilištu sve do sticanja uslova za povratak ptice u prirodu. Tokom boravka ptice u prihvatilištu neophodan je stalni veterinarski nadzor, odgovarajuća ishrana i postupanje sa jedinkom na način koji bi omogućio što uspešniju repatrijaciju.

Odluku o spremnosti ptice za povratak u prirodu doneće stručna lica veterinarske organizacije i Rezervata "Uvac" uz konsultacije sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Institutom za biološka istraživanja "Siniša Stanković", o čemu će blagovremeno biti obavešteno Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na aerodromu "Nikola Tesla" brigu o ptici preuzeće rendžeri Specijalnog rezervata prirode "Uvac", veterinarska služba i ornitolozi Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izdavanje izvozne CITES dozvole realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, a uvozne CITES dozvole Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Zahtev za prikupljanje dokumentacije inicirala je NVO "Fondacija za zaštitu ptica grabljivica" iz Beograda, a dobijanje CITES dozvola realizovao je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Univerziteta u Beogradu.

Povratak ptice avionom je jedini način da se ptica vrati kući

Mišljenje za izdavanje uvozne CITES dozvole sa merama postupanja i zbrinjavanja jedinke beloglavog supa do potpunog oporavka izdao je Zavod za zaštitu prirode Srbije. Transport do volijere u SRP "Uvac" i brigu o Dobrili do puštanja u prirodu obezbeđuje upravljač zaštićenog područja, "Rezervat Uvac" doo iz Nove Varoši.

Povratak ptice avionom je jedini način da se ptica vrati kući, budući da je u nekoliko navrata bila zbrinjavana od strane turskih veterinara. Po dolasku u Specijalni rezervat "Uvac", Dobrila će biti smeštena u volijeru kako bi uspešno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

Uvački lešinari uštede budžetu 60.000 evra godišnje

Ovom prilikom Zavod za zaštitu prirode Srbije zahvaljuje se i preduzeću "Kovački centar" doo iz Valjeva, koje je bilo spremno da pomogne u vidu donacije kako bi se obezbedio transport jedinke beloglavog supa iz Turske u Srbiju.

O Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u SRP "Uvac", kompanija Turkish Airlines će snimiti dokumentarni film.


Foto prilog


Izvori

Zavod za zaštitu prirode Srbije


Tagovi

Beloglavi sup Rezervat Uvac Zavod za zaštitu prirode Srbije SRP Uvac Turkish Airlines Dobrila Tanju Bilgic Tanžu Bilgič


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.