Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice grabljivice
  • 04.04.2019. 20:00

U poslednjih 17 godina više od 200 slučajeva trovanja ptica grabljivica

Lešinari su ptice grabljivice koje stručnjaci svrstavaju u grupu najugroženijih na svetu. Njihove populacije su ugrožene i uglavnom se smanjuju zbog trovanja. Nezakonito trovanje divljih životinja biće tema međunarodne radionice koja će biti održana sledeće nedelje u Novoj Varoši.

Foto: Rezervat Uvac
  • 110
  • 3
  • 0

Međunarodna radionica pod nazivom "Balkanski projekat protiv trovanja", ima za cilj da sve zemlje učesnice naprave strategiju borbe protiv trovanja lešinara i drugih životinja.

Uroš Pantović iz Fondacije za zaštitu lešinara kaže za RTS da je u poslednjih 17 godina zabeleženo preko 200 slučajeva trovanja. "Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nedavno je uradilo izveštaj u kome su tačno zabeleženi svi pojedinačni slučajevi trovanja. Odgovornost za slučajeve trovanja odnosi se isključivo na ljudski faktor, bilo namerno ili nenamerno. Nenamerno trovanje izazvano je najčešće neadekvatnom primenom pesticida u kontroli populacije glodara“, dodaje Pantović.

U Srbiji jedina preostala vrsta beloglavi sup

Na skupu u Novoj Varoši biće organizovane radionice na kojima će se vršiti konkretna obuka za nekropsije i uzrokovanja za toksikološke analize. Predavanja će držati predstavnici regionalnog ministarstva Andaluzije koji imaju preko 20 godina iskustva u borbi za zaštitu divljači od trovanja. U Španiji se preko 30 godina radi aktivno na tom problemu i imaju posebno razvijene strukture koje se time bave i vrlo definisane protokole.

Od posebnog značaja je to što će na skupu učestvovati predstavnici sa celog Balkana, jer lešinari koji lete na visini od 3.000 metara u vrlo kratkom roku prelaze iz zemlje u zemlju.

U Srbiji su iščezle čak tri vrste lešinara - bradan, crni strvinar i bela kanja, a jedina preostala vrsta je beloglavi sup koji svoj opstanak duguje velikim naporima ornitologa i meštana zapadne i jugozapadne Srbije.


Izvori

RTS


Tagovi

Lešinari Ptice Stručni skup Uroš Pantović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.