• Farma budućnosti
  • 16.01.2020. 08:00

EU planira da poboljša održivost mlekarskog sektora

Najavljena je inicijativa "Farma za budućnost" kao podrška farmerima kako bi se osigurala dugoročna ekonomska održivost mlekarskih farmi za sledeće generacije sa naglaskom na smanjenje emisije gasova staklene bašte i poštovanje dobrobiti životinja.

Foto: Pixabay/Gundula Vogel
  • 93
  • 5
  • 0

Inicijativu "Farma za budućnost" pokrenulo je osam lidera u mlekarskoj industriji, a program će se odvijati naredne tri godine, na početku na 25 mlečnih farmi u Evropskoj Uniji, SAD-u i Rusiji. Pronalaziće rešenja i inovacije različitih modela uzgoja, veličina poljoprivrednih gazdinstava i geografskih teritorija kako bi se skupio uvid u sektor, najbolje prakse i razvio novi pristup. Nakon dve godine plan im je da uključe 2.500 farmi krava.

Kakav je uticaj poljoprivredne proizvodnje na privredni rast

Saradnja je pokrenuta još prošle godine zbog mlekara koji moraju da promene svoju proizvodnu praksu kako bi ispunili očekivanja i zahteve potrošača za održivom proizvodnjom i rešili niz problematičnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje, a koji su povezani sa poljoprivredom.

Mlekarski sektor emituje 2,9% gasova staklene bašte

Mlekarstvo EU je među većim poljoprivrednim sektorima, a predstavlja više od 12% ukupne poljoprivredne proizvodnje. Prema izgledima EU, očekuje se da će potražnja za mlečnim proizvodima, naročito za sirom nastaviti da raste i ove godine što će da dovede do veće proizvodnje mleka u EU.

U sklopu trogodišnje kampanje "Održiva proizvodnja mleka u Evropi" utvrđeno je da trenutna proizvodnja mleka i mesa čini 4% globalne emisije gasova staklene bašte, a na proizvodnju mleka otpada čak 2,9%.

Otpornost i održivost - budućnost mlekarskog sektora

Otpornost i održivost planiraju da se postignu inovacijama kako bi se uskladile potrebe poljoprivrednika da zarade za život, zatim potražnja potrošača za povoljnim i kvalitetnim mlečnim proizvodima i zahtevi zaštite okoline i zdravlja životinja.

Međutim, ovo je složen proces za koji je potrebna podrška čitavog prehrambenog lanca. Imajući to u vidu, "Farma za budućnost", na čelu sa liderom globalne prehrambene industrije Danone-om, oslanja se na stručnost kompletnog lanca.

Kakve će biti posledice ukidanja prelevmana?

Holandski Univerzitet, Vageningen, poznat po istraživanju proizvodnje hrane biće istraživački i savetodavni partner, a poljoprivrednici će biti uključeni u svaki korak, osiguravajući održivost prakse prilagođene lokalnim i geografskim obeležjima.

Komentarišući ovu inicijativu, Jan Gael Rio, podpredsednik kompanije Danone, za euractiv je rekao: "Regenerišuća poljoprivreda je rešenje mnogih izazova za okolinu i zdravlje sa kojima se danas suočavamo". 

Inovacije ključne za smanjenja uticaja na klimatske promene

Dodao je da inicijativa "Farma za budućnost" okuplja stručan tim svih učesnika kako bi se osigurala rešenja kao i testiranje inovacija na terenu.

Takvo partnerstvo dobar je primer kako firme iz čitavog sektora mogu da rade zajedno na poboljšanju održivosti, pronalazeći nove načine stvaranja dodatnih vrednosti u prehrambenom lancu, a svi članovi konzorcijuma nude svoja inovativna rešenja za poboljšanje mlekarskog sektora, uključujući tehnike uzgoja i zaštite useva kao i digitalna rešenja kako bi se omogućio bolji nadzor. To uključuje inovativne proizvode koji fiksiraju azot u tlo i tehnike uzgoja useva koje poboljšavaju kvalitet silaže. Takva silaža je je lakše svarljiva, poboljšava zdravlje krava koje uz to proizvode manju emisiju metana i tako manje utiču na klimatske promene.

Ovakav način saradnje može da pomogne poljoprivrednicima da se pridržavaju Zelenog ugovora i novih zahteva za održivost i da ih nagradi za primenu održivih praksi.


Tagovi

Evropska unija Mlekarski sektor Mleko Farma Klimatske promene Održivost Jan Gael Rio


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto #mojepovrće kasni jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa sve stiže kasnije, plastenik bi nam... Pročitaj celu belešku »