Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuska od luka
  • 14.06.2023. 07:30

Kako ljuskom od lukova možemo zaštititi usev?

Najčešće ih bacamo, a deluju protiv štetočina, bolesti, korisite se kao đubrivo i biostimulator.

Foto: Depositphotos/3marek_usz
  • 344
  • 21
  • 0

Veoma efikasno sredstvo za zaštitu useva od štetočina i bolesti izazvanih gljivicama, bakterijama i virusima, đubrivo i biostimulator možemo pripremiti od ljuski i omotača glavica, belog i crvenog luka. Prednost je što je jeftino. Najčešće ih bacamo jer smatramo da su bezvredni i neupotrebljivi.

Sakuplja se zdrava ljuska koja se osuši i spremi u platnenu ili papirnu kesu ili kartonsku kutiju. Čuvamo ih na suvom, prohladnom mestu. Najveći neprijatelj i uzrok njihovog propadanja je vlaga.

Koristi se protiv lisnih vaši, tripsa, šargarepine muve, grinja, moljaca, larvi raznih štetnih leptira, larve majskog gundelja, krompirove zlatice, za zaštitu od mnogih bolesti poput plamenjače, truleži, antraknoze. Može da se koristi za folijarno tretiranje i zalivanje. Odlično je tečno đubrivo koje sadrži neophodne minerale, vitamine, ali i druge hranjive materije. Mogu da se koriste u zaštiti voća, povrća i drugih kultura.

Jednostavna priprema

Za pravljenje preparata možemo da koristimo zasebno ljuske ove dve vrste lukova ili pomešano. U zaštiti od plamenjače veliki učinak ima pripravak od lukovine crvenog luka. Potrebno je 200 gr lukovine potopiti u 10 l vode tokom noći. Tretiranje useva se obavlja dva do tri puta u toku nedelje.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Pripravak mešavine usporava rast mikroorganizama, a može da se priprema na nekoliko načina. U prvom slučaju potrebno je u 10 l potopiti 0,5 kg i ostaviti preko noći. Nakon toga se procedi i spreman je za upotrebu.

Za drugi recept uzme se 150 gr ljuski, potopi u 1 l vode i prokuva. Ostavimo sledeća 24 h, a zatim procedimo. Za zalivanje razredimo s vodom u odnosu 1:1. Dovoljno je po biljci dodati 200 do 300 ml rastvora.

Dobro đubrivo

Od njih možete pripremiti veoma dobro đubrivo ili ih dodati prilikom prireme drugih prirodnih đubriva koja će obogatiti korisnim materijama. Najbolje na njih reaguju paradajz, krastavci, šargarepa, bobičasto voće, ukrasni grmovi.

Kako napraviti fungicid i đubrivo od divizme?

U posudu zapremine od 1 l dodamo ljuske luka do vrha i prelijemo vrelom vodom. Ostavimo sledeća četiri sata poklopljeno. Za primenu potrebno je da razredimo vodom u različitim odnosima u zavisnosti od namene.

Odnos 1:2 se koristi za zalivanje u borbi protiv truleži prizemnog dela stabljike, za tretiranje biljaka u zaštiti od štetočina i bolesti, odnos 1:5 se koristi za prihranu zalivanjem ili folijarno.

Ne bacajte ni ostatak. Dobro će doći u kompostnoj masi kao i za malčiranje ruža ili grmova bobičastog voća.


Tagovi

Ljuska od luka Prirodno đubrivo Zaštita od plamenjače Zaštita paradajza Šta sa ljuskama Zaštita useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.