Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fungicidi
  • 25.05.2023. 07:30

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Prirodni fungicidi se lako pripremaju, sastojci poput sode bikarbone, belog luka, kamilice su dostupni, a nisu štetni za uzgajane biljke.

Foto: Depositphotos/vitaliyborcovskiy
  • 20.209
  • 1.129
  • 0

Biljne bolesti je nemoguće iskoreniti, a najbolje ih je sprečiti kako nam celi rod ne bi propao. Njihovom nastanku doprinose brojni faktori. Prvi simptomi se javljaju na pojedinačnim biljkama ili njihovim delovima, a uz povoljne uslove, kao što su ove godine, se brzo prošire. 

U sprečavanju nastanka infekcije i suzbijanju prvih simptoma možemo koristiti sredstva koja pripremamo od sode bikarbone, raznog povrća, začinskog, lekovitog i divljeg bilja i drugih materija.

1. Soda bikarbona

Veoma efikasna u sprečavanju zaraza, jer menja pH reakciju na površini biljnih organa i tako sprečava infekcije. Za pripremu prirodnog fungicida koji sprečava pojavu rđa i plesni potrebno je u 1 l vode dodati četiri kašike sode bikarbone i jednu kašiku biljnog ulja. Kao preventivno sredstvo protiv plamenjače i pepelnice biće nam potrebna jedna kašika sode bikarbone, 1 l mleka i pet do 10 l vode. Svako sredstvo dobro promešajte kako bi se soda rastvorila i ne bi zagušila dizne prskalice.

2. Beli luk

Veoma efikasan fungicid se može pripremiti od belog luka. Delovaće i kao insekticid i biostimulator. Dovoljno je nekoliko čenova belog luka usitniti, nije ih potrebno guliti, i preliti sa 1 l vode. Ostavi se da odstoji najmanje 12 h, preko noći. Gotovo sredstvo se procedi i spremno je za tretiranje. Treba da ima ugodan miris na beli luk. Jak miris znači da treba da dolijete još vode kako bi ga razredili i sprečili oštećenje biljaka. Uvek koristite sveže spremljeno sredstvo. Za bolji učinak dodajte dva do tri lista lovora.

3. Crveni luk

Preparat od ljuski crvenog luka daće najbolju zaštitu od plamenjače. Dovoljno je 200 g lukovine potopiti u 10 l vode i ostaviti tokom noću. Ovim sredstvom se tretiraju biljke dva do tri puta u toku sedmice.

4. Fungicid od tri vrste povrća

Za pripremu će vam biti potrebne tri veće glavice crvenog luka i jedna belog koje treba da usitnite ili sameljete. Dobijenu masu prelijte sa dva litra tople vode i dodajte dve kašike paprike u prahu. Sve dobro promešajte i ostavite preko noći u poklopljenoj posudi. Ujutro tečnost procedite i dodajte jednu kašiku tečnog sapuna. Pre upotrebe dolijte još dva litra proključale i ohlađene vode. Efikasno je sredstvo u zaštiti voća i povrća. Koristi se u intervalima od 10 do 15 dana. Kiše spiraju sredstvo sa biljaka.

5. Kamilica

Protiv gljivičnih bolesti odlično deluju preparati od kamilice. U tu svrhu jednu šolju suvih cvetova kamilice prelijte sa litrom ključale vode. Ostavite poklopljeno u posudi preko noći. Koristi se za tretiranje biljaka i zemljišta, pod uslovom da zemljište nije prevlažno.


Tagovi

Fungicidi Organska poljoprivreda Ekofungicidi Plamenjača Pepelnica Prirodni fungicid Fungicid od belog luka Rđa na biljci Plesan na biljci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.