Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednik
  • 30.06.2020. 14:00
  • Šumadijski okrug, Selo Bare

Kako mladi poljoprivrednik stečeno znanje na fakultetu primenjuje u svojoj proizvodnji?

Mladi šumadijski poljoprivrednik ustaje svako jutro u šest sati, a svoje poslove završava oko devet sati uveče. Stočarstvom i ratarenjem bavili su se tradicionalno i njegovi preci, pa tako ni on nije imao dilemu čime će se baviti nakon završetka studija.

Foto: Aleksandar Urošević
  • 556
  • 20
  • 0

Aleksandar Urošević, mladi poljoprivrednik bavi se isključivo proizvodnjom mleka. Pored toga što je fakultetski obrazovan, kaže da je velika prednost biti sam svoj gazda. U selu Bare kod Kragujevca, na svom imanju uzgaja 20 krava simentalske rase, čije sirovo mleko prodaje lokalnoj mlekari.

Završio je Poljoprivredni fakultet u Beogradu na smeru ratarstvo. Znanje stečeno na fakultetu trudi se da primeni i u sopstvenoj proizvodnji.

Spremajući ispite čeka žetvu soje, a znanjem uvećava prinose

Njegov radni dan počinje u šest sati ujutru, a završava se oko devet sati uveče. Kada završi poslove u štali, odlazi u njivu, da bi predveče opet podmirio stoku. Ovom proizvodnjom su se tradicionalno bavili i njegovi preci, pa tako ni on nije imao dilemu čime će da se bavi nakon završetka studija.

"Imam svoju zemlju, nelogično bi bilo da kupujem stočnu hranu"

Na naše pitanje da nam uporedi svoju proizvodnju sa radom u nekoj firmi, kaže da je ovaj posao mnogo teži, ali da postoje brojne prednosti.

"Jeste da više radiš, ali se i više zaradi. Sam si svoj gazda, sam raspoređuješ svoje obaveze. Ovaj posao pruža veću sigurnost, stičeš veći kapital. Nikada ne bih menjao moju proizvodnju za neki drugi posao. Tu sam gde sam i trudiću se da unapredim i proširim svoju proizvodnju", kaže Aleksandar.

Zašto nove generacije treba da uzmu u obzir karijeru u poljoprivredi?

Naš sagovornik ističe da mu je mnogo značilo znanje stečeno na fakultetu.

"S obzirom na to da posedujem preko 10 ha površine pod ratarskim usevima, pre svega pod pšenicom i kukuruzom, fakultet mi je značio kako u smislu tehnologije proizvodnje, zaštite useva, tako i u smislu kontakata koje sam stekao na fakultetu. Svojom celokupnom ratarskom proizvodnjom pokrivam potrebe u ishrani krava. Ništa ne kupujem. Pored toga, posedujem i celokupnu mehanizaciju, tako da u potpunosti imam zaokružen ceo ciklus proizvodnje. S obzirom na to da imam svoju zemlju, nelogično bi bilo da kupujem stočnu hranu."

Isplativost simentalki

Aleksandar gaji krave simentalske rase i ističe da one imaju brojne prednosti u odnosu na druge mlečne rase goveda. Kaže da su izdržljivije, otpornije, kvalitet mleka je bolji, a tele skuplje. S obzirom da se njihova genetika konstantno unapređuje, u ovom trenutku, nema velike razlike u odnosu na holštajn rasu. Njegovo iskustvo pokazuje da se od ovako organizovane proizvodnje mleka može sasvim lepo živeti.

Može se reći da prodajna cena mleka pokriva troškove proizvodnje, dok se zarada ostvaruje od subvencija po umatičenom grlu, litru mleka i od prodaje teladi.

Udruživanjem do zajedničkog nastupa na tržištu i bolje zarade

Sagovornik se složio sa tim da je prerada mleka isplativija, da se od prodaje sira i kajmaka mnogo više zaradi, nego od prodaje sirovog mleka. Međutim, takva prerada je zahtevnija, potrebno je angažovanje dodatne radne snage.

Mladi poljoprivrednik iz Siriga sam proizvodi, izvozi - pokrenuo i zadrugu

S obzirom na to da Aleksandar živi samo sa bakom na svom imanju, samostalna prerada nije moguća. Zbog toga je odlučio da okupi mlade ljude koji se takođe bave proizvodnjom mleka i napravi zadrugu. Kao prednosti ovakvog načina udruživanja navodi zajedničku nabavku inputa proizvodnje, nastup na tržištu, zajedničko konkurisanje na projekte, ali i preradu mleka.


Tagovi

Simentalke Simentalska rasa Prerada Aleksandar Urošević Ratarenje Proizvodnja stočne hrane Mladi poljoprivrednici Zadruga Nastup na tržištu


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.