Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 07.06.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Sirig

Mladi poljoprivrednik iz Siriga sam proizvodi, izvozi - pokrenuo i zadrugu

Luk Siniše Arsića iz Siriga stiže i do Bliskog istoka, njegov kupus se u Futogu prodaje kao futoški, a poljoprivredom se, kaže, 'otrovao' i bez zemlje ne bi mogao da zamisli svoj život. Zadrugu, koju je dugo planirao da pokrene, osnovao je početkom ove godine.

Foto: Siniša Arsić
  • 1.716
  • 82
  • 0

Siniša Arsić iz Siriga bio je sagovornik Agrokluba pre četiri godine i sa svega 17 godina pokazao kako mladi poljoprivrednici mogu biti uspešni. Nekoliko godina kasnije pozvali smo Sinišu da vidimo da li se i šta promenilo na njegovom imanju i da li je i dalje u istoj meri zagrižen poljoprivredom. Prvo što nam je rekao bilo je - ja sam se time otrovao, bez zemlje ne bih mogao da živim, to je moj posao, moje sve.

Kako kaže, za četiri godine se 'opametio', sazreo i promenio neka gledišta na proizvodnju.

Kvalitetom eliminišu konkurenciju

"Kada sam davao prethodni intervju za Agroklub, sećam se da sam u tom periodu dosta brzao i pravio dosta grešaka zbog toga. Sada sam sve to promenio, radim mnogo sporije, nigde ne žurim, opuštenije je i lakše", kaže Siniša.

Krompir zamenio kupusom

U međuvremenu je mnogo putovao, učestvovao na na različitim seminarima, naučnim savetovanjima po pitanju proizvodnje povrća u svetu i kod nas. Sada primenjuje svetske i evropske standarde i u proizvodnji i po pitanju mehanizacije.

Onda je proizvodio i krompir koga sada nema na njegovim njivama. Luku je ostao veran, a proizvodnju je obogatio i kupusom.

Svoju proizvodnju, Siniša je obogatio kupusom

"U odnosu na pre četiri godine, utrostručio sam zemlju, a udvostručio mehanizaciju. Sada radim do deset hektara luka, oko 25 hektara pasulja, pet hektara kupusa i oko 40 hektara žitarica zbog plodoreda, imam i kukuruz. Kupus sam počeo da radim prošle godine i ostvario sam oko 50 tona po hektaru i prezadovoljan sam i pronalazim se u njemu."

U proizvodnji kupusa svaje godine iznad proseka

S obzirom na to da je završio školu u Futogu, a kako je futoški kupus nadaleko poznat, neretko dobija pitanja da li je gaji baš futoški kupus.

"Svima kažem moj kupus iz Siriga je išao za Futog i prodavao se kao futoški. Kupus nije teško proizvoditi i može da ga proizvodi ko želi. Prinosom mogu da se pohvalim, svake godine nikad nisam bio ispod proseka nego samo iznad i više od toga, prošle godine sam ostvario prinos od 90 tona po hektaru na luku i prezadovoljan sam", kaže naš mladi sagovornik i dodaje da će ove godine biti malo drugačija situacija i da su pre nekoliko dana i imali ozbiljnije štete uzrokovane gradom.

Kvalitet prodaje!

Deo robe sa Sinišinog imanja odlazi u domaće markete, deo domaćim nakupcima, a luk je pronašao put i do Bliskog istoka.

Njegov luk jedu i na Bliskom Istoku

"Luk izvozim preko Albanije na Bliski istok i ode do 250 do 300 tona. Mi, da smo mogli da prodamo po toj ceni koliko su nam plaćali strani državljani, mi ne bismo prodavali njima. Oni kao kupci su bili zadovoljni i mi kao prodavci. Kod mene važi pravilo da mora da se proizvede kvalitet, jer prve godine kad se proizvede kvalitet i počnete sa takvim ljudima da sarađujete - budete sigurni da će doći i sledeće godine."

Celu proizvodnju nosi sam, a deda je tu za savet

Na izvoz i proizvodnju, kaže, virus korona i kriza izazvana tom pandemijom nije značajno uticala, jer je roba 'išla' kao da nije bilo korone, jedino su cene robe otišle gore. Celu proizvodnju Siniša 'nosi' pretežno sam. U tome mu i dalje pomaže deda koji je sve pokrenuo i sada prepustio Siniši, te je tu da mu da savet.

Za rođendan drljača, želja - da bude gazda na svom imanju?

"U poljoprivredi sam samo ja, deda je to sve pokrenuo i pomaže mi i dalje, ali sam pretežno sam. Sestra i brat su mali i nadam se da će hteti da se i oni okrenu poljoprivredi u kasnijim godinama. Otac ima drugi posao. Buduća supruga takođe ima svoj posao, ali pomaže oko kuće oko svega što treba. Imam nekoliko radnika", kaže Siniša.

Pokrenuo i zadrugu

Zadrugu, koju je dugo planirao da pokrene, osnovao je početkom ove godine. Kao i mnogi drugi proizvođači, zaključuje, bez zadruge se ne može opstati ukoliko je u planu ozbiljna proizvodnja.

"Zadruga nam je značajna zbog toga što nam je lakši pristup i kupcima i nabavci robe i semena repromaterijala, lakše dolazimo do podsticaja kod države jer kad smo udruženi vidi se da smo ozbiljni. Niko nije bio za zadrugu, ja sam to prvi uradio u selu, dugo planiram to, videćemo šta će biti", kaže naš sagovornik i dodaje da za sad imaju pet članova i planiraju proširenje i proizvodnje, povećanje površina, kao i da uzmu veću mehanizaciju, da otvore otkupno mesto u Sirigu i Bačkom Gračacu.

Zadovoljan podsticajima države i pokrajine

Za subvencije i podsticaje i države se, kaže, prijavljuje i to i na pokrajinskom i na republičkom nivou. Uz pomoć toga nabavio je plug, prskalicu, kombajn. Kaže, nije odbijen, zadovoljan je, ističući da je država pokazala veliku podršku i pružila pomoć posebno mladim poljoprivrednicima.

Mladim poljoprivrednicima Vojvodine sredstva na jesen sa novom Vladom

"Ja ne pamtim da je neko više stajao iza mladog poljoprivrednika kao sada."


Tagovi

Uzgoj luka Izvoz luka Uzgoj kupusa Siniša Arsić Mladi poljoprivrednik Pokretanje zadruge Poljoprivredna proizvodnja Uzgoj pasulja Izvoz na Bliski Istok


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.