Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni luk
  • 26.07.2016. 09:00

Kvalitetom eliminišu konkurenciju

Proizvodnja crnog luka je veoma zahtevna, kako po pitanju mehanizacije, mineralnih đubriva, tako i navodnjavanja. Naš sagovornik kaže da je uprkos tome, proizvodnja isplativa.

  • 1.294
  • 137
  • 0

Porodica Arsić iz Siriga poljoprivrednom proizvodnjom ozbiljno je počela da se bavi 2000. godine. Kažu da su se poljoprivredom bavili i pre toga, ali je proizvodnja bila na malim parcelama na kojima se svaštarilo.

Izuzetno su uspešni u proizvodnji crnog luka čije pristizanje je u toku, a koji gaje na površini od 3,5 ha i 2 ha zimskih hibrida. O proizvodnji crnog luka razgovarali smo sa Sinišom Arsić, koji nam je predstavio iskustvo svoje porodice "Radimo crni luk italijanske semenske kuce Cora Seeds (Elenka) i zimske hibride crnog luka (Swift, Radar), kao i holandske semenske kuće Bejo Zaden. U proizvodnji crnog luka je najbitnije proizvesti kvalitet, jer kad imate kvalitet nemate konkurenciju", kaže Arsić.

Zahtevna proizvodnja

Luk
Proizvodnja luka porodice Arsić

Siniša objašnjava da je luk zahtevan, ali da se uloženi novac i trud u nega vrati u vidu visokih prinosa. Potrebno je koristiti kvalitetna mineralna đubriva, primenjivati agrotehničke mere, zaštitu od bolesti i štetočina, kao i navodnjavanje. Snabdevenost mehanizacijom se podrazumeva. U sušnim godinama luk je potrebno zalivati svaki treći dan, zato što je ovo povrće veoma zahtevno u pogledu vode.

Prema rečima našeg sagovornika prošle godine je postignuta najviša cena luka, dok je još uvek neizvesno kakva će cena biti ove godine. "Prošle zime je bila dosta dobra pa čak odlična, najviša u protekle četiri godine, dok ove godine ne znamo šta nas čeka. Cena ozimog luka je katastrofalno niska i nadamo se da će biti samo troškove da pokrijemo, a šta će biti sa ovim prolećnim to će se tek videti", objašnjava Siniša.

Osim crnog luka, porodica Arsić proizvodi i krompir na površini od 6 ha, pasulj na 4 ha, kukuruz i soju na po 6 ha. Celokupna proizvodnja je namenjena izvozu, izuzev krompira i pasulja kojima snabdevaju markete.

Deda - najveća podrška

Proizvodnja luka
Radovi na polju

U ovoj proizvodnji učestvuju deda, za kojeg Siniša ističe da je ovim poslom počeo da se bavi u 47. godini života, radnici kada su veći radovi u polju i na doradi u hali, i naš sagovornik - sedamnaestogodišnji Siniša.

On ističe da mu je deda najveća podrška: "Uvek sam uz dedu i on mi je podrška u svemu, idemo na seminare i ostale susrete povrtara i tu dosta naučim. Idem u srednju Poljoprivrednu školu u Futogu i dosta mi dobro sve ide, stižem i da radim i da idem u školu. Planiram da se jednog dana proširim i na mrkvu, a i da širim površine pod kulturama koje trenutno radimo."

Za poljoprivrednu proizvodnju kaže da osim prirodnih nepogoda drugih problema nema, dok je njegov moto da se treba držati kvaliteta i nema brige od uvoznih proizvoda.


Tagovi

Crni luk Povrće Cena Siniša Arsić Sirig Visoki prinosi


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".