Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 22.05.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Silbaš

Za rođendan drljača, želja - da bude gazda na svom imanju?

Mladi poljoprivrednik iz Silbaša Petar Suvačar prošle godine je od svoje majke za osamnaesti rođendan dobio neobičan poklon - drljaču. Ovih dana obilazi svoje uredne parcele i priprema maturski rad kojim će završiti srednju Poljoprivrednu školu u Futogu.

Foto: Petar Suvačar
  • 1.138
  • 525
  • 0

Srednjoškolac iz Silbaša Petar Suvačar prošle godine je od svoje majke Jelice Ninkov za osamnaesti rođendan dobio neobičan poklon - drljaču. Ovih dana obilazi svoje uredne parcele soje, kukuruza i luka i priprema maturski rad kojim će završiti srednju Poljoprivrednu školu u Futogu.

Prošle godine Petar Suvačar iz Silbaša proslavio je punoletstvo i kao svi mladi ljudi dobio je mnogo lepih poklona, a od svoje majke Jelice Ninkov koja je znala čime će najviše obradovati sina zaljubljenika u poljoprivredu i mehanizaciju, nesvakidašnjim poklonom - velikom drljačom, priključnom mašinu za traktor.  

Najdraži poklon u životu - drljača

I dok su se drugi čudili ovom poklonu Petar je bio oduševljen i iznenađen velikom drljačom koja ga je ukrašena balonima i mašnama čekala ispred kuće te je svima objašnjavao da mu je to najdraži poklon u životu i tako pokupio simpatije hiljade ljudi, obzirom da su mnogi mediji pisali o ovom nesvakidašnjem događaju.

Sa novom drljačom veće i obradive površine

Obradovao se ovaj vredni srednjoškolac svom rođendanskom poklonu jedva čekajući prolećne radove da originalni poklon - drljaču, zakači za traktor i krene da priprema zemljište za prolećnu setvu. Tada je obrađivao 15 jutara oranica, a godinu dana kasnije, ovog proleća Petar je zasejao 40 jutara zemlje - 15 svoje, a ostatak je uzeo u arendu.

Kako nam je odmah rekao poljoprivredu voli, od malih nogu je sa dedom orao, sejao, kopao, poslednih šest, sedam godina ozbiljno se bavi poljoprivredom, a od kako je deda preminuo sve radi kao pravi domaćin, potpuno sam

Zašto nove generacije treba da uzmu u obzir karijeru u poljoprivredi?

"Imao sam 4-5 godina kada sam sa dedom sedao u traktor, i do danas se nisam predomislio. Upisao sam srednju Poljoprivrednu školu u Futogu - smer tehničar poljoprivredne tehnike i lagano završavam maturski rad. Ovih dana osim što učim školsko gradivo, pišem kontrolne i pismene zadatke, na njivama imam puno posla. Kao i prethodnih godina posejao sam soju i kukuruz, a ovog proleća prvi put sam zasnovao proizvodnju luka na površini od dva jutra", kaže Petar i dodaje da su usevi u odličnom stanju, sve je tretirano i za nekoliko dana predstoji samo 'špartanje'. 

"Odlučio sam da ostanem na svom imanju!"

Petar kaže da mu je velika podrška i teča koji je uvek tu da pomogne, kao i nekoliko drugara koji se takođe ozbiljno bave ratarstvom i povrtarstvom te mogu uvek jedni drugima da pomognu i razmene iskustva.

"Poljoprivreda zahteva stalno usavršavanje, svake sezone u ponudi su novi asortimani semena i hemijskih sredstava te se to mora pratiti i proučavati, a što se tiče poznavanja i popravke mehanizacije stekao sam solidno znanje u školi. Ja sam odlučio da nakon završetka srednje škole ostanem na svom imanju i da se potpuno posvetim poljoprivredi, da kupim savremenije mašine, da obrađujem veće površine oranica", siguran je Petar i kaže da ga rad na njivi 'jednostavno ispunjava'.

Rad na njivi me ispunjava, kaže mladi Petar

"Za sada sam zadovoljan, ali naravno u svakom poslu pa i u ovome ima problema. Nama poljoprivrednicima bilo bi mnogo bolje kada bismo imali povoljnije uslove rada, mislim na veće subvencije, jeftiniju naftu i repromaterijal, kada bih imao više vlastite zemlje, jer je arenda u Silbašu veoma visoka, zakup jednog jutra zemlje kreće se od 350 do 450 evra. Što je mnogo - mnogo je!"

Da Petar voli sve poljoprivredne radove, svesna je i njegova majka Jelica Ninkov.

"Nije mu teško da ustaje rano, ide na njivu, vraća se kući da u ovim uslovima prati nastavu, radi domaći, a onda ponovo seda u traktor i kasno noću završava poslove na njivi. Imam dobro i vredno dete i zato ga podržavam i pomažem koliko ja to mogu", rekla nam ponosno Jelica.


Tagovi

Petar Suvačar Jelica Ninkov Drljača Rad na njivi Gazda na imanju Drljača na poklon Uzgoj luka Uzgoj ratarskih kultura Arenda


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao