Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 08.07.2020. 15:00
  • Francuska

Kako su berači grožđa postali žrtve modernog ropstva?

Čeka se presuda kompanijama i osobama koje su odgovorne za iskorišćavanje rada migranata u berbi grožđa u Francuskoj. Pojedini radnici radili su više od 15 sati dnevno za šta nisu plaćeni, a živeli su u katastrofalnim uslovima, čak bez tople vode.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 247
  • 6
  • 0

Protiv šest osoba i tri komapnije iz Francuske pokrenuto je suđenje, a optuženi su da su pre dve godine iskorišćavali migrante za berbu grožđa i to za velike vinarije u regiji Šampanj. Smatra se da je tokom berbe bilo blizu 200 žrtava modernog ropstva i to većinom migranata kojima su obećani pristojni uslovi, ali oni tvrde da su radili poput robova, prenosi euronews

"Obećana im je plaza od 10 evra po satu, što nije loše", kaže Mehdi Bouzaida, advokat francuskog Odbora protiv modernog ropstva (CCEM) dodavši i kako je dogovoren radni period od 20 do 30 dana, smeštaj, soba za najviše troje ljudi. No, kada su stigli tamo, ništa nije bilo tako. Naprotiv.

Optužbe uključuju ilegalni rad i trgovinu ljudima

Radnici su opisivali teške radne dane u kojima su bili gladni, ponekad bez plate i bez ugovora. Neki od njih bili su migranti bez dokumenata, regrutovani u prihvatnim centrima što su proizvođači iskoristili. Naime, jedan od njih je angažovao radnike i pružao njihove usluge nekim od najvećih francuskih proizvođača šampanjca koji su kasnije negirali bilo kakvo saznanje o takvim praksama i nisu prihvatili optužbe.

Gotovo 80 radnika navodno je bilo smešteno u jednom napuštenom hotelu u selu Oiri i to u uslovima za koje istražioci kažu da su sramotni, a neke sobe delilo je više od 10 osoba.

Za berbu grožđa im obećali dnevnicu od 60 evra, a onda ih pretvorili u robove

Na sudu u gradu Reimsu, 26-godišnji afganistanski državljanin i podnosilac zahteva za azil, opisao je svoje stanje tokom pet dana berbe grožđa. "Radnici su ustajali u 5 ujutro i odlazili na posao u 5:30, a posao završavali tek uveče oko 22:30", rekao je. Takođe je izjavio da nikada nije dobio ugovor i da je morao plaćati 25 evra dnevno za hranu i smeštaj te da je zaradio manje od 90 evra za više od 15 sati svakodnevnog rada. "Bio je samo jedan tuš za 36 ljudi, bez tople vode. Spavali smo na podu jer nije bilo ni madraca", kaže azilant.

Menadžeri agencije za podugovaranje mogli bi da dobiju kaznu do tri godine zatvora, a presuda se očekuje 11. septembra ove godine.

U Španiji iskorišćene radnice iz Maroka

Podsetimo i u Španiji je ove godine slična situacija. Naime, tamo su pod lupom radnice migrantkinje koje dolaze iz Maroka kako bi brale jagode u Huevli. Smeštene su u katastrofalnim uslovima, pretrpanom smeštaju, imaju loš pristup vodi i sanitarnim sredstvima. Stvar dodatno pogoršava i korona virus, a za njegovo širenje ovakvi su uslovi idealni.

Prisiljene da beru jagode u lošim uslovima jer su pogrešno informisane?

Problem je u tome što ove žene ne govore španski i ne mogu se založiti za svoja prava, a mnoge su doputovale i kod kuće ostavile decu kako bi mogle da zarade novac. Međutim, za svoje prekovremene sate nisu nikada plaćene te su kao sezonske radnice potpuno nemoćne.


Tagovi

Radnici migranti Francuska Berba grožđa Moderno ropstvo Suđenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.